Sluit de biomassacentrale van Veolia
De biomassacentrale van Veolia in Arnhem heeft opnieuw veel te veel ammoniak uitgestoten. Tijdens metingen in maart bleek de hoeveelheid van dit giftige gas vier keer hoger dan toegestaan. Daar blijft het niet bij. Ook voldoet de uitstoot van de biomassacentrale niet aan de norm voor fijnstof. En in januari deelde de provincie al een boete uit voor een te hoge uitstoot van stikstof.
Milieugroepering Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek ziet dat de Arnhemse biomassacentrale keer op keer de fout in gaat. ,,Het lijkt me nu wel duidelijk dat Veolia de uitstoot van schadelijke stoffen niet onder controle krijgt. Dan is het goed dat de overheid optreedt”
Het Franse Veolia nam in 2019 de biomassacentrale op Indrustriepark Kleefse Waard (IPKW) in gebruik. Hiervoor ontvangt het bedrijf, verspreid over twaalf jaar, 76 miljoen euro duurzaamheidssubsidie van het Rijk. Sindsdien worstelt de biomassacentrale met de uitstoot van schadelijke stoffen. Vorige keer spuwde de schoorsteen van de biomassacentrale ook al vier keer de toegestane hoeveelheid ammoniak uit. Zelfs de voorzieningenrechter is in juli 2023 de excuses van Veolia beu. ,,Het verbaast me dat we hier nu weer zitten met hetzelfde probleem met dezelfde ketel”, zegt de rechter een jaar geleden.
De gemeente heeft een zorgplicht voor al haar inwoners. Het kan dus niet zo zijn dat de bestuurders hun kop in het zand steken, terwijl een buitenlandse multinational onze Arnhemse lucht vergiftigt met onwettelijk smerige uitstoot.
De nieuwe overtredingen van Veolia zijn voor de Arnhemse Bomenbond aanleiding weer te gaan demonstreren bij het provinciehuis. ,,Het is abnormaal dat Veolia ondanks de eerdere boete zich niet houdt aan de wettelijke bescherming en haar vergunning”, antwoordt voorzitter Joost Blasweiler.
Bij het verbranden van houtige biomassa komt veel meer CO2, fijnstof, stikstof en andere schadelijke stoffen vrij vergeleken met het verbranden van gas en zelfs vergeleken met het verbranden van kolen.
Biomassasubsidies kosten ons miljarden van onze belastingen terwijl die subsidies juist bedoeld waren voor echt duurzame oplossingen.
Eigenaren van de kolen- en biomassacentrales en vuilverbranders betalen miljoenen per jaar aan de biomassalobby om ervoor te zorgen dat de politiek de belangen van vervuilende bedrijven en de beleggers in plaats van jouw belangen behartigen. Dit gaat ten koste van jouw gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee onze toekomst. Het is tijd dat dit stopt!
Volgens de uitspraak van de rechter in de Urgenda Klimaatzaak bestaat er een reële dreiging van een gevaarlijke klimaatverandering, waardoor er een ernstig risico bestaat dat de huidige generatie ingezetenen zal worden geconfronteerd met verlies van leven waaruit een verplichting volgt voor de Staat om tegen deze reële dreiging bescherming te bieden. Dat gaat dus over ons allemaal. Wij hebben volgens de rechter, het gerechtshof en de Hoge Raad allemaal een reële kans op overlijden door de gevolgen van klimaatverandering.
Schadelijke uitstoot Biomassacentrale
De provincie handhaafd haar besluit om Veolia dwangsommen op te leggen ivm de hoeveelheid schadelijke uitstoot.
De Arnhemse Bomenbond eist nogmaals van de gemeenteraad dat het gebruik van biomassaverbranding en mestvergisting als warmtebron in de toekomstige energietransitie door de Gemeente Arnhem afgewezen wordt in de Omgevingsvisie 2040.
Rechter tikt Veolia op de vingers
Niet alleen Provincie, ook de rechter is de excuses van de biomassacentrale van Veolia in Arnhem helemaal beu.
De gemeenteraad van Arnhem is zeer goed op de hoogte dat de centrale van Veolia schadelijk is voor de gezondheid, natuur & klimaat en onze toekomst maar doet niets & laat het al jaren afweten. Loze beloftes, toezeggingen, moties en amendamenten, het is voor de buhne.
Stichting Arnhemse Bomenbond
De Arnhemse Bomenbond heeft een stichting opgezet met de naam Tree Union om hun slagkracht te vergroten.
De Tree Union strijdt voor een betere bescherming en ecologisch beheer van de bossen en bomen in Nederland en met name in Gelderland. Ook willen zij dat het stoken van hout voor de opwekking van energie stopt, te beginnen met de biomassacentrale van Veolia in Arnhem.
Biomassaverzoek gemeenteraad Arnhem
De Bomenbond verzoekt de raad dringend om in de Omgevingsvisie op te nemen dat het gebruik van biomassa onacceptabel is.
De uitzondering “Tenzij.. etc. ” zien wij graag doorgehaald of een vermelding wordt opgenomen op welke manier en binnen welk tijdsbestek de gemeente het gebruik van biomassa voor elektriciteit en warmte beëindigt. Biomassaverbranding levert geen duurzame energie op.
Stop vrijwillige CO2-compensatie scam
De Klimaatcoalitie roept de EU op om CO2-compensatie af te wijzen na groot vrijwillig CO2-compensatieschandaal.
Follow The Money toont de omvang van het schandaal waaruit bleek hoe de exploitant van een van de grootste Afrikaanse compensatieprojecten gecompenseerde kredieten mocht blijven verkopen ondanks dat de verkoper wist dat de vermeende emissie overschat werden.
Bomenbond zienswijze Omgevingsvisie
Biomassaverbranding & mestvergisting worden als warmtebron in de toekomstige Arnhemse energietransitie niet afgewezen.
De Arnhemse Bomenbond eist dat deze ernstig luchtvervuilende energiebronnen op geen enkele manier een rol mogen spelen in de warmtevoorziening van woningen, bedrijven, warmtenetten en instellingen en heeft een zienswijze ingediend voor de Omgevingsvisie 2040.
Brandbrief ondermijning rechtsstaat
Wij verzoeken de Tweede Kamer om de rechten van de belangenorganisaties te respecteren en in stand te houden.
De Tweede Kamer zou zich aan de wet moeten houden zodat organisaties zoals wij niet meer naar de rechter hoeven te gaan. We stuurden een brandbrief naar de Kamer met de eis om te stoppen met het ondermijnen van de rechtsstaat.
Koolstofschuld biomassa 50 tot 100+ jaar
Volgens het PBL creeer je bij het verbranden van een boom een CO2-schuld van minimaal 50 tot 100+ jaar.
Het biomassabeleid is funest voor de gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee onze toekomst. Zelfs het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) erkend dat in deze duidelijke video die ze in 2014 gepubliceerd hebben.
Advocaat wraakt rechtbank Gelderland
De rechtszaak tegen de provincie vanwege de biomassacentrale van Veolia in Arnhem is dinsdag geschorst
Reden is dat advocaat Simon Blasweiler van de Arnhemse Bomenbond en Stichting Arnhems Peil een verzoek aankondigde om de rechtbank te wraken. Hij verdenkt de rechters van partijdigheid en het moedwillig traineren van de zaak.
Uitnodiging voor rechtszaak tegen Veolia
Na ruim twee jaar tijdrekken door de provincie wordt de rechtszaak tegen de biomassacentrale van Veolia behandeld.
Je bent van harte uitgenodigd om hierbij te zijn. We verzamelen om 9.45 uur voor het Paleis van Justitie Walburgstraat 2-4 en gaan om 10.00 uur naar binnen. Legitimatiebewijs meenemen. Om 10.15 uur begint de rechtszitting.
Rechtszaak tegen Veolia & Provincie (GL)
Bijna 2 jaar wachten de Arnhemse Bomenbond en Arnhems Peil op de rechtszaak tegen de provincie Gelderland.
Ook Johan Vollenbroek (MOB) vraagt de bestuursrechter al jaren om sluiting van de biomassacentrale in Arnhem maar Veolia en de gedeputeerde Jan van der Meer (GL) hebben maximaal tijd gerekt ten koste van de gezondheid, de natuur en het klimaat.
WOB-verzoek nieuw bomenbeleid
De Arnhemse Bomenbond heeft een WOB verzoek ingediend om een tweetal rapporten op te vragen bij de gemeente.
In het gemeentelijke Bomenplan van meer dan 2 jaar geleden en Uitvoeringsagenda staat dat de gemeente Arnhem onderzoek zou (laten) doen en de resultaten zou rapporteren aan de gemeenteraad. Na 2 jaar wachten willen we nu inzage.
De Arnhemse Klimaatkieswijzer
Stemwijzers worden meestal gebaseerd op verkiezingsprogramma’s van politieke partijen.
Maar tussen wat partijen vooraf beloven en hoe zij daarna daadwerkelijk stemmen op besluiten, amendementen en moties, zit vaak een groot verschil. Daarom hebben wij een stemwijzer gemaakt op basis van het echte stemgedrag van de raadsleden.
Gif uitstoot biomassacentrale Arnhem
Metingen hebben aangetoond dat de centrale op het IPKW 4 x meer ammoniak uitspuugt dan wettelijk toegestaan.
"En continu vier keer de wettelijke norm overschrijden is absurd hoog”, zegt deskundige Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De uitstoot is in maart 2021 al ontdekt maar de ODRA blunderde.
Het warmtenet is slecht voor onze stad!
Uit de nieuwe vergunning voor de biomassacentrale blijkt dat er veel meer giftige stoffen vrij komen.
Veolia, de gemeente en VVD Arnhem blijken wederom niet de waarheid verteld te hebben over de schadelijke uitstoot van de biomassacentrale en ook gelogen te hebben over de toepassing. Veolia blijkt al sinds 2020 aan het warmtenet te leveren.
Arnhemmers lezen raadsleden de les
Arnhem moet van het gas af en het alternatief is een warmtenet gevoed door verbranding van biomassa en afval.
Bij het verbranden van afval & biomassa komen meer broeikasgassen en giftige stoffen vrij dan bij het verbranden van gas. Maar de gemeente zet toch door. In Arnhem lieten 4 burgers van zich horen tijdens de politieke avond van de raad.
Zienswijzen vergunningen Parenco BV
Vandaag hebben we samen met Belangengroep Bomen en Bos in Arnhem en omgeving onze zienswijzen ingediend.
Parenco ontrekt 5.7 miljard liter grondwater en verbrandt boshout waardoor zij veel gevaarlijke stoffen uitstoot. De fabriek is de grootste biomassacentrale van Gelderland en is zeer schadelijk voor onze gezondheid, de natuur en het klimaat.
1ste reactie op beheervisie parken & bos
De Arnhemse Bomenbond heeft gepleit om ecologisch & transparant bosbeheer in te voeren volgens een duidelijke visie.
We hebben de gemeenteraad geinformeerd dat het stadhuis nog niet duidelijk maakt of ze de Arnhemse natuurorganisaties willen 'horen' of 'inspraak' dan wel 'samenspraak' wil. Kortom volgend jaar meer nieuws!
Presentatie Luchtkwaliteit & Gezondheid
GGD Gelderland heeft een interessante presentatie gepubliceerd over de luchtkwaliteit en gezondheid.
In de presentatie komen o.a. de volgende zaken aan bod; gezondheidseffecten & ziektelast van luchtverontreiniging, normen en advieswaarden, luchtverontreiniging in Gelderland, trends en toekomst, beleidsadvies GGD.
Stop biomassa brandbrief aan Kabinet
Alle organisaties uit o.a. de Federatie, de Klimaatcoalitie en de Bomenbond hebben een brandbrief aan het Kabinet verzonden.
In de brief eisen we dat er geen nieuwe subsidies afgeven mogen worden voor verbranding van biomassa voor het opwekken van energie en al afgegeven subsidies voor biomassacentrales die nog niet zijn gebouwd worden teruggedraaid.
Warmtenet in Arnhem is niet duurzaam
Het warmtenet van Vattenfall in Arnhem wordt gestookt op import afval en biomassa door Veolia en de AVR.
Veolia ontvangt 76 miljoen euro & de AVR ook bijna zo'n bedrag aan subsidie om het warmtenet van Vattenfall in Arnhem warm te stoken. Vattenfall & de gemeente Arnhem liegen keihard over de CO2-reductie & de gemeenteraad doet niets.
Bescherm onze bossen brandbrief aan EU
Samen met nog 68 organisaties hebben we een brandbrief verzonden aan de voorzitter van de Europese Commissie.
In de brief dringen we er op aan dat onze bossen beter beschermd moeten worden en het verbranden van houtige biomassa voor energieopwekking een halt dient te worden toegeroepen. De brief is ook verzonden aan de leiders v.d. klimaattop.
Raadsleden ontvangen lobbybrief en giften
Kees Hin ambtelijk hoofd bos- en parken van de gemeente heeft alle raadsleden een lobbybrief en giften verzonden.
De giften op kosten van de inwoners van Arnhem aan alle raadsleden betrof boekjes van Simon Klingen waarin het destructieve Arnhemse bomenkapbeleid gepromoot wordt waartegen 63 natuurorganisaties geprotesteerd hebben. Dit kan echt niet!
Rechtbank stelt ons in het gelijk - Veolia
Het heeft een jaar geduurd, maar op 11 maart heeft de Rechtbank Gelderland ons in het gelijk gesteld.
Op 11 oktober 2019 had de Provincie al moeten beslissen over de bezwaar schriften tegen de vergunning van Veolia. De rechtbank heeft een jaar later geoordeeld dat dit tijdrekken van de Provincie in strijd is met de wet.
RTV Arnhem - KlimaatAlarm Interview
De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze tijd. Actie is nu nodig want de klimaatcrisis is nu!
De hoogste rechter van Nederland oordeelde in de Urgenda Klimaatzaak dat de mensen die nu leven een groot risico lopen om te sterven aan de gevolgen van klimaatverandering. RTV Arnhem maakte een rapportage over het KlimaatAlarm.
Lancering Overstapcampagne
Vandaag op 12 maart is de officiële startdatum van de overstapcampagne
Echt Groen Energieadvies 2021
Ons uitgebreide onderzoek toont aan dat de volgende zes energieleveranciers volledig fossielvrij en biomassavrij zijn:
Pure Energie, Vrijopnaam, Energie VanOns, OM Nieuwe Energie, Energy Zero en Easy Energy.
Overhandiging 2600+ handtekeningen
De petitie om het destructieve bomenkap beleid van wethouder Bouwkamp tegen te gaan staat op 2600+ handtekeningen.
Mark Bosch de woordvoerder van BBA en deelnemer van de Arnhemse Bomenbond overhandigde de handtekeningen aan de gemeenteraad van Arnhem. Bekijk hier de video rapportage die RTV Arnhem gemaakt heeft.
We moeten zuinig zijn op wat we hebben
De Gelderlander publiceerde een prachtig en uitgebreid interview met Marloes Spaander de "Klimaatactivist".
Ze heeft er al zoveel moois van gezien dat ze het toch echt zonde zou vinden als dat straks verdwijnt onder een door de klimaatverandering te ver gestegen zeespiegel. Ze organiseert op dit moment het Klimaatalarm in Arnhem.
Kies voor echt groen energieadvies
Wil je een echt onafhankelijk en groen energieadvies? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Wij hebben de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de groenste energieleveranciers en zijn tot de conclusie gekomen dat er maar een handjevol energieleveranciers echt groene energie leveren.
Verzoek ecologisch bosbeheerbeleid
Geen bosbouwers visie maar een ecologisch beheerbeleid voor de Arnhemse landgoederen.
De Arnhemse Bomenbond verzoekt de gemeenteraad om de transitie van bosbouw naar ecologisch bosbeheer op te
nemen in het verkiezingsprogramma en een onderzoek uit te laten voeren naar mogelijkheden voor ecologische beheer.
Veel kritiek op Bossenstrategie van Rijk
Er is veel kritiek op de Bossenstrategie van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Natuurorganisaties dringen bij de Tweede Kamer aan op uitstel. Organisaties die zich negatief uitspreken over de strategie zijn o.a. Urgenda, Natuur Alert, Probos, het landelijk Netwerk Bossen en Bomen-bescherming en de BomenBond.
Gemeente wil meer biomassa stoken
De gemeente wil juist meer i.p.v. minder biomassa gaan verstoken en liegt hierover tegen de bewoners van Arnhem.
Tijdens het wijkgesprek over de Energie-transitie hebben wij video opnames gemaakt waaruit blijkt dat de gemeente-ambtenaren op meerdere punten onwaar-heden vertellen over het warmtenet van Vattenfall en het stoken van biomassa.
Johan Vollenbroek vs Vattenfall
Johan Vollenbroek heeft aangifte gedaan tegen Vattenfall naar aanleiding van gesjoemel en eventueel fraude.
Ook heeft Johan het OM verzocht om te onderzoeken of Vattenfall valsheid in geschrifte heeft gepleegd en de emissies van kwik, dioxinen en furanen heeft verzwegen en misleiding pleegt m.b.t. de stikstofemissies van de biomassacentrale.
GroenLinks + VVD stem is pro Biomassa
Arnhemmers die net als wij dachten dat een stem op GroenLinks een stem voor Groen & Links beleid was hebben het mis.
Als we ergens spijt van hebben dan is het wel van onze stem op GroenLinks. In elk dossier waar we ons hard maken voor de gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee de toekomst van onze stad stemt GroenLinks voornamelijk pro VVD-beleid.
Kappen met Kappen
Leffert Oldenkamp geldt als expert bosbeheer in binnen- en buitenland en is helemaal klaar met het kapbeleid.
Omwonenden hebben gelijk dat ’omvorming van bos voor natuurherstel’ niet deugt”, zegt de oud-medewerker van Staatsbosbeheer. Nóg erger vindt hij het gedraal rond biomassa. Klimaat- en natuursubsidies vernielen nu natuur’.
EU rapport over schade door biomassa
De verbranding van biomassa voor energie produceert veel meer broeikasgassen dan het verstoken van steenkool, olie of gas.
Het verbranden van biomassa is alleen in de EU al verantwoordelijk voor een uitstoot van meer dan 350 miljoen ton CO2 per jaar. Dat is de conclusie van een studie in opdracht van de Europese Commissie. Het WWF stelt dat dit de klimaatdoelen nekt.
Rapport over de problemen van Houtkap
In de eerste week van 2021 hebben we een bespreking gepubliceerd over de problemen van het huidige houtkap beleid
Het destructieve houtkapbeleid van de gemeente Arnhem is gebaseerd op een zeer achterhaalde maar lucratieve visie van het Rijk die initieel bedoeld was om er voor te zorgen dat er minder geld naar natuurbeheer hoefde.
Jaarplan Stichting Arnhems Peil 2021
Wij wensen jullie een heel gezond & gelukkig Nieuwjaar toe en hopen op een fijne samenwerking in 2021.
In ons jaarplan hebben we onze missie, visie, beleid en aanpak voor onze acties en projecten voor 2021 beschreven. Met 28 projecten beloofd het een heel druk jaar te worden maar met de steun van jullie en onze vrijwilligers wordt het een succes!
Eindejaarsafsluiting van de Federatie
Dankzij jullie inzet en ondersteuning zit het
huidige destructieve bomenkap & biomassabeleid in de schopstoel
In 2020 hebben we gezamenlijke een groot aantal biomassaprojecten verhinderd. Het verzet tegen ontbossing & het verbranden van houtige biomassa ten koste van ons belastinggeld, onze gezondheid, de natuur en het klimaat zullen we in 2021 opschalen.
Arnhemse Klimaatmars 2021 aanmelding
Op 9 december hebben we samen met 22 Arnhemse organisaties de Arnhemse Klimaatmars 2021 aangemeld.
Wij eisen echte oplossingen en eerlijk herstel. Op 17 maart zijn de verkiezingen. Op 14 maart laten wij van ons horen. Een eerlijk klimaatbeleid komt er niet zomaar. Jouw stem is van levensbelang. App of bel je vrienden en doe mee.
Klimaatcoalitie maant Arnhem tot daden
Onder de vlag van de Klimaatcoalitie hebben we vanuit een groot aantal lokale organisaties een boodschap afgegeven.
Om te voorkomen dat de wereld ten onder gaat aan de klimaatverandering moeten Arnhemmers meer en sneller concrete stappen zetten. Zij die de gemeente besturen, moeten dat in samenspraak met de inwoners doen.
2100 nieuwsberichten over biomassa
Ben jij benieuwd naar het laatste nieuws over het kappen en verbranden van houtachtige biomassa?
Zoek jij informatie over de gevolgen van het destructieve houtkap & stookbeleid op jouw gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee de toekomst? Klik op de knop hieronder en ga naar de nieuwspagina van de federatie tegen biomassacentrales.
70 videos over ontbossing & biomassa
Zoek je een video over het kappen en verbranden van houtachtige biomassa en alle acties om dit tegen te gaan?
We hebben de actie videos van de 200 organisaties die proberen te voorkomen dat ze onze bossen verbranden en ons milieu vervuilen opgevoerd op de video pagina van de federatie tegen biomassacentrales & ontbossing.
1400 biomassa rapporten & documenten
Wil jij weten wat de stellingen zijn van de experts en wetenschappers ten aanzien van het verbranden van biomassa?
We hebben meer dan 1400 onderzoeks-artikelen en rapporten over de impact van de houtkap en verbranding van houtachtige biomassa en alle problemen en risico's daaromheen gelezen en geanalyseerd als basis voor deze website.
Geen houtkap in Arnhem voor Biomassa
De Arnhemse Bomenbond is vel tegen de ondoordachte houtkap van 1000 gezonde bomen in Arnhem.
Zelfs wethouder Bouwkamp (GL) kon niet anders dan toegeven dat er inderdaad Arnhemse bomen in de biomassacentrales verdwenen ondanks de meerdere amendementen en moties [1],2], van de gemeenteraad die hier tegen zijn.
1700 handtekeningen stop bomenkap
Mark Bosch van BBA overhandigde de petitie "stop de kap van 800 bomen in Klarenbeek" met 1700 handtekeningen.
Even later staat het aantal handtekeningen al bijna op 2000. De ordinaire bomenkap die het park ontziert en beschadigd is al de zoveelste destructieve actie in een reeks missers in het Bomenbeleid dossier van de gemeente Arnhem.
Excellent beoordeling LuchtData 2.0
ACTION beoordeelde het projectvoorstel van de Erasmus Universiteit van Rotterdam en onze stichting als 'Excellent.'
We hebben samen met de Universiteit een projectvoorstel ingediend om onze OmgevingsData Monitor uit te breiden met een functie om twee dagen vooruit te kunnen kijken en deze is heel positief ontvangen door het ACTION panel.
Verzoek Stillegging Biomassacentrale
Johan Vollenbroek heeft namens Arnhems Peil een verzoek ingediend t.b.v. het stil leggen van de biomassacentrale.
Volgens het handhavingsverzoek voldoet de biomassacentrale van Veolia niet aan de BBT eisen en stoot daardoor teveel emissies uit. Het verbranden van hout is schadelijk voor onze gezondheid, de natuur, het klimaat en de toekomst.
Verzoek Uitvoeringsplan Bomenbeleid
Twee jaar nadat het college van B&W een Nieuw Bomenbeleid beloofd heeft zit onze stad nog steeds te wachten...
Ondanks dat het uitvoeringsplan hard is toegezegd aan de Raad en aan de Arnhemse Bomenbond heeft het college van B&W nog geen (concept) uitvoeringsplan opgeleverd. We hebben een bericht verzonden aan de raad.
Inspraak Klimaatadaptatie Arnhem
Marloes heeft namens de Arnhemse Klimaatcoalitie voor de gemeenteraad ingesproken over Klimaatadaptatie.
Ze heeft o.a. een lijst met ideeen aangedragen namens de aangesloten organisaties en nog eens gewaarschuwd dat met het uitrollen van het warmtenet het college van B&W de Arnhemmers laat dweilen met de kraan volledig open.
Arnhemse Klimaatcoalitie & Plan
De Klimaatcoalitie bestaat uit organisaties uit heel Nederland waaronder een groot aantal uit Arnhem.
Het Klimaatplan van de coalitie bevat ondertussen bijna 100 preventieve, mitigerende of adaptieve Klimaatadviezen aan de de bewoners, de bedrijven, de overheid en de politiek om opwarming te voorkomen en de schade te beperken.
Zinloze kap van honderden bomen
De gemeente Arnhem wil zo'n 800 bomen kappen in Park Klarenbeek en een paar honderd in park de Gulden Bodem.
Het gaat om mooie ouwe bomen. Het dunnen is een doodzonde in ogen van bezorgde Arnhemmers die zich juist zorgen maken over het klimaat. Arnhems Peil is vel tegen de kap van de meer dan 1000 bomen en beloofd actie.
Biomassa SDE Brandbrief
Samen met o.a. Greenpeace, Extinction Rebellion en Fridays For Future hebben we het ministerie van EZK een brief verzonden.
70 landelijke en internationale organisaties deden met ons mee en hebben Minister Wiebes duidelijk verzocht om af te zien van de subsidies op biomassa en onze gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee de toekomst te ontzien.
Voorkom wildgroei Biomassacentrales
De regering moet met een plan van aanpak komen om de wildgroei aan biomassacentrales te voorkomen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een voorstel van Partij voor de Dieren, die de regering opdraagt nationale regie te nemen over het aantal en het totale vermogen van biomassacentrales. Dit is ontzettend goed nieuws!
Arnhem vs Veolia Biomassa Hoorzitting
Op 3 november staat eindelijk de hoorzitting over de biomassacentrale van Veolia in Arnhem op de agenda.
Johan Vollenbroek van het MOB is al meer dan een jaar bezig namens Arnhems Peil & Behoud Bomen Arnhem om doormiddel van juridische procedures de schadelijke uitstoot stop te zetten. De Provincie heeft er alles aan gedaan om dit tegen te gaan.
EcoToxic Bedrijven Biomassa Website
1 bak ellende voor onze gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee onze toekomst!
Als de meest vervuilende bedrijven van Nederland samen met de betaalde pro-biomassalobby een nieuwe website opstarten om het gebruik van biomassa te promoten dan weet je het wel...
Air Quality 2.0 Project Erasmus University
Deze week hebben we samen met het IHS team van de Erasmus Universiteit gewerkt aan het LuchtData 2.0 projectvoorstel.
Het Air Quality 2.0 project maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de Omgevings Data Monitor (ODM) waarmee we straks gratis inzicht en overzicht kunnen geven over de kwaliteit van onze omgeving en een functie om in de toekomst te kijken.
Proforestation - Laat Bomen Groeien
William R. Moomaw emeritus hoogleraar internationaal milieubeleid presenteerde deze maand een belangrijke webinar.
Een overweldigend aantal onderzoeken van over de hele wereld toont aan dat het ‘beheren’ van bossen op meerdere manieren funest is voor de bossen zelf, voor de rest van de natuur en voor het klimaat. Laat bomen groeien is de les.
Ophef over Gedeputeerde van der Meer
Op 25 september hebben we de gemeenteraad van Arnhem gewezen op de leugens van Vattenfall.
In de gewraakte video kwam ook gedeputeerde Jan van der Meer voor die de warmtenetten van Vattenfall aan het aanprijzen was. De warmtenetten in onze regio zijn echter een ramp voor onze gezondheid, de natuur en het klimaat.
LuchtData en ODM Project in G40
De Erasmus Universiteit van Rotterdam heeft een voorstel ingediend om samen het LuchtData Project voort te zetten.
En het Arnhemse LuchtData project en de OmgevingsData Monitor (ODM) is opgenomen door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het overzicht van de Smart City projecten van Nederland. Super trots op onze stad!
Waarschuwing Arnhemse Bomenbond
De Arnhemse Bomenbond heeft het College en de Gemeenteraad van Arnhem gewaarschuwd voor het warmtebeleid.
De 'van het gas af' campagne van de gemeente gaat niet over luchtkwaliteit en uitstoot van minder CO2 maar promote juist het gebruik van biomassa waarbij de problemen voor onze gezondheid, de natuur en het klimaat verslechteren.
Vattenfall liegt over Warmtenet
Vattenfall maakt reclame voor de warmtenetten en liegt keihard over de CO2 besparing die met biomassa bereikt wordt.
Ook Arnhem dreigt in de val te lopen van Vattenfall waardoor we nog decennia aan een verouderde techniek vast zitten die alleen maar meer CO2 uitstoot veroorzaakt. Pikant detail is dat gedeputeerde Jan van der Meer (GL) in de reclamevideo zit.
Bomen tegen Hittestress
Om het probleem in Arnhem met hete zomers op te lossen zijn voornamelijk hoge bomen nodig.
Afgelopen week waren we bij een webinar van Cobra College Ecosysteemdiensten. Petra Schoon legt in deze video uit welke factoren meespelen bij hittestress en hoe een beter bomenbeleid in onze stad hittestress tegen kan gaan.
Verzoek laat Bomen niet Verdrogen!
Beuken zijn zeer gevoelig voor droogte en veel bomen aan de Beukenlaan zullen volgende zomer verdrogen.
Vorige week is er overleg geweest met de gemeente en er zijn meerdere opties om de bomen te redden. Er dient echter meer beheergeld vrij gemaakt te worden. Wij hebben hiervoor een verzoek ingediend bij het College de de gemeenteraad.
Artikel Onderaf NL over Arnhems Peil
Vandaag publiceerde Onderaf.nl een heel lovend artikel over onze stichting en de organisaties waar we mee samenwerken.
We zijn vooral trots op de vermelding van Onderaf NL dat we open communiceren, flink hard durven optreden, met scherpe uitspraken komen en laten zien met welke bronnen we onze uitspraken, visies, acties en ideeën ondersteunen.
Petitie bos beschermen i.p.v. verbranden
Vanuit onze landelijke federatie hebben we samen met de internationale organisaties een EU petitie opgestart.
De petitie wordt binnenkort overhandigd aan Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en de regeringen van de EU-lidstaten om het biomassabeleid te laten veranderen. We kunnen jouw hulp goed gebruiken!
Analyse ArnhemAan Energietransitie
Deze maand zijn de gesprekken met de inwoners van Arnhem gestart over de wijkgerichte warmtetransitie.
We hebben een uitgebreide analyse verzonden aan het College en de gemeenteraad waarin we waarschuwen voor het aanzienlijke deel biomassa en het uitblijven van (ultra) diepe geothermie. Ons advies: zeg nee tegen het warmtenet!
Johan Vollenbroek vs BMC van Veolia
Johan Vollenbroek heeft namens Arnhems Peil en BBA de Provincie verzocht tot sluiting van de BMC over te gaan.
Deze mag pas weer in werking
als met zekerheid is aangetoond dat de inrichting geen negatieve effecten heeft op Natura 2000-gebieden met betrekking to de emissies en deposities van SO2, ammoniak, HCl en HF.
Resultaten LuchtData Enquete
Afgelopen mei en juni heeft de Radboud Universiteit de Arnhemse LuchtData Burgermeetnet enquête uitgevoerd.
De eerste tussentijdse resultaten zijn opgeleverd. De input van de deelnemers aan de enquête wordt onder andere gebruikt in interviews met professionele instanties om te laten zien wat de wensen van burgers zijn.
Arnhemse LuchtData op RTL-nieuws
We moeten stoppen met het verbranden van hout voor de opwekking van elektriciteit en warmte.
Dat is het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) aan het kabinet. Biomassa verbranden levert te weinig klimaatwinst op en houtstook zorgt daarnaast voor enorme luchtvervuiling. Lees ook onze input voor het SER advies
Ingebreke stelling Provincie
Totdat de biomassaketel van Veolia in bedrijf kwam stookten ze op gas en emitteerde ze enkel NOx.
Met het vergunnen van de biomassa centrale startten echter ook de emissies van SO2, HCL, HF, (fijn)stof, ammoniak, metalen en dioxinen/furanen. Dit was niet vergund en nu hebben we ze samen met Johan Vollenbroek in gebreke gesteld.
Advies Arnhemse Boom Kwaliteits Team
Het Boom Kwaliteits Team dreigt een afhankelijke en obscure gemeentelijke commissie te worden.
De Arnhemse Bomenbond heeft de gemeenteraad gisteren doormiddel van een brief voor het dreigende gevaar gewaarschuwd en heeft aangegeven de bureaucratische en niet-openbare aanpak te verwerpen.
Reactie concept RES Arnhem/Nijmegen
Begin juni is de RES startnotitie gepubliceerd. Biomassabeleid zat er niet in ,warmtenetten op biomassa echter wel.
Vorig jaar hebben we ingesproken als inbreng voor de Regionale Energie Strategie en een 45 puntenplan samen met Urgenda ingebracht waarvan een aantal punten zijn opgenomen. Warmtenetten verwarmd met biomassa is niet duurzaam.
Inspraak Arnhemse BomenBond
Joost Blasweiler van de Arnhemse Bomenbond heeft inspraak geleverd voor de perspectiefnota "een mooier Arnhem".
Hij benadrukte tijdens zijn speech dat de geplande uitgaven voor het nieuwe Bomenbeleid zoals vermeldt in de nota volstrekt onvoldoende was. Dit jaar en in 2021 wordt er namelijk geen cent extra voor de bomen en bossen uitgetrokken.
Verzoek aan SER om eerlijk Advies
Vandaag hebben we de Sociaal- Economische Raad een verzoek verzonden voor een eerlijk biomassa-advies.
Naast de brandbrief die we samen met een groot aantal organisaties verzonden hebben met het verzoek om de subsidies voor het verbranden van biomassa te beeindigen hebben we ook een brief met uitgebreide onderbouwing verzonden.
Nota Armzalig Nieuw Bomenbeleid
De Arnhemse Bomenbond heeft de gemeenteraad verzocht om het armzalige bomenbeleid van Arnhem te verrijken.
De geplande uitgaven voor het Nieuwe Bomenbeleid zijn armzalig en teleurstellend. Het nieuwe bomenbeleid dreigt een farce te worden. Dit jaar en in 2021 wordt geen cent extra voor de bomen en bossen uitgetrokken.
Brandbrief aan SER - Stop Biomassa SDE
11 Arnhemse organisaties hebben samen met een breed collectief tegen biomassa een brandbrief verzonden aan de SER.
De brief is ondertekend door experts en wetenschappers en een groot aantal regionale, landelijke en internationale organisaties en verzocht de SER om het Kabinet te adviseren om de subsidie op biomassaverbranding te stoppen.
Speciale Hofbar Editie over the FAB
Met dank aan de filmcrew van de Hofbar kunnen we een speciale editie presenteren over het PBL-biomassarapport.
Greenpeace verklaarde dat het rapport een laf en PBL onwaardig rapport was, Johan Vollenbroek stelde dat het rapport de plank volledig mis sloeg en de Federatie tegen Biomassacentrales & Ontbossing is het daarmee eens.
Wethouder Bouwkamp Saboteert Project
Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GL) is al maanden het Arnhemse LuchtData Project aan het saboteren.
Ze heeft geadviseerd om tegen de motie voor steun te stemmen, ze heeft onze subsidie aanvraag af laten wijzen, ze heeft getracht om onze organisaties te weren van het podium bij de kick-off en heeft zonder overleg de afspraken gewijzigd.
LuchtData Workshop Smart Emission RU
In de workshop wordt een prototype van de sensor-data-visualisatie tool voor de
luchtdata gedemonstreerd.
Tijdens de workshop wordt uitgelegd hoe de data-portal voor sensordata werkt, wat burgers ermee kunnen analyseren, en hoe de luchtdata van Arnhem-Nijmegen idealiter gemonitord en geanalyseerd kan worden door burgers als de tool af is.
Planet of the Humans #BiomassDelusion
Planet of the Humans, een documentaire over de desastreuze invloed van de rijken en de grote bedrijven op onze bossen.
Deze film is een wake-up call voor de realiteit waar we bang voor zijn: dat te midden van een door mensen veroorzaakte uitsterven het antwoord van de milieubeweging is om te luisteren naar de mensen die deze ramp veroorzaken.
Concept Wijziging EU Biomassabeleid
De Europese Commissie kondigde vandaag aan dat er een wijziging op komst is ten aanzien van het EU Biomassabeleid.
Vorige week verstuurden we met nog 60 internationale NGO's een verzoek aan EU Vice President Frans Timmermans om het destructieve beleid te wijzigen. Vandaag kregen we te horen dat er grotendeels aan ons verzoek voldaan gaat worden!
De Biomassaketels van Schipper-Bosch
Schipper-Bosch wil jaarlijks gedurende twaalf jaar 85.000 kg hout verbranden in twee biomassaketels op de Klingelbeek.
We hebben de gemeente nogmaals verzocht om samen met Schipper Bosch naar een alternatief te zoeken voor de milieuvervuilende hout stook, die
tevens de gezondheid van de kinderen in het Oolgaardthuis bedreigt.
Vervolguitzending op De Hofbar
Halverwege januari waren we te gast in de uitzending van de Hofbar en vandaag hebben ze een follow-up uitgezonden.
Biomassa, energiebron voor de toekomst of gebakken lucht? Helpt biomassa wel mee aan de ‘vergroening’ van onze energiemix? Wat hebben biomassa-centrales voor gezondheidseffecten op omwonenden? Kijk je vanavond mee?
Verzoek Wijziging EU Biomassabeleid
Samen met 60 NGO's hebben we vanuit EDSP ECO en de FAB een wijzigingverzoek ingediend op het EU Biomassabeleid.
Onze brief is gericht aan EU Vice President Frans Timmermans en verzocht de EU het huidige biomassabeleid te herzien en de schade die veroorzaakt wordt op onze gezondheid, de natuur en het klimaat mee te wegen in de hervormingen.
Rijkerswoerders Meten Luchtkwaliteit
Het nieuwsblad van Rijkerswoerd publiceerde deze week een uitgebreid artikel over het LuchtData Project.
Josan Tielen schreef een interessant stuk in 'het Woerdje' waarin ze uitleg geeft over het Arnhemse LuchtData Burgermeetnet, de werking van de fijnstofmeters, de meetresultaten en de links naar de verschillende fijnstofkaarten.
Arnhemse Bomenbond op de Barricade
De Arnhemse Bomenbond heeft de gemeenteraad verzocht om het College van Arnhem tot actie aan te zetten.
Op 14 januari hebben we het College van B&W verzocht om met Schipper-Bosch om tafel te gaan om de vervuilende biomassa-ketels naast de school in Klingelbeek te vervangen voor een duurzaam alternatief. Ondanks excuses is er nog niets gebeurd.
LuchtData op Omroep Gelderland TV
De Omroep Gelderland publiceerde een uitgebreide status update over het Arnhemse LuchtData Project.
In het radio, TV en krantenartikel hebben we de meetresultaten, de conclusies van data-analyse bureau Scalper en de vervolg projecten op het Arnhemse Burgermeetnet besproken die Arnhems Peil in 2020 op de planning heeft staan.
NOS Rectificatieverzoek Biomassastuk
Op 6 mei hebben we vanuit de FAB een spoed rectificatieverzoek ingediend bij de NOS
De NOS heeft in het artikel klakkeloos de resultaten van een door de NVDE betaald pro-biomassalobby onderzoek gepubliceerd waarin de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het verbranden van hout niet meegenomen was in de vergelijking.
19.673 Handtekeningen #StopBiomassa
Op 16 april zijn we vanuit de Landelijke Federatie tegen Biomassacentrales de #StopBiomassa Actie gestart.
Samen met 40 Nederlandse organisaties en gesteund door 200+ internationale organisaties hebben we ondertussen bijna 20.000 handtekeningen opgehaald om de subsidies op biomassa een halt toe te roepen. Heb jij de petitie al getekend?
Scapeler koppelt LuchtData aan Satelliet
Vandaag publiceerde Bureau Scapeler de meetgegevens van het Arnhemse LuchtData project vs de CAMS satelliet.
Scapeler vergeleek de fijnstofwaardes die het Arnhemse LuchtData Burgermeetnet toonden met die van de CAMS satelliet en daaruit kwam een verrassend beeld. Waar we dachten dat onze meters soms teveel uitstoot lieten zien bleek dit juist niet te zijn.
Johan Vollenbroek over het PBL
Een laf en PBL-onwaardig rapport noemde Greenpeace het en volgens Johan slaat het PBL-rapport de plank volledig mis.
Met vier maanden vertraging werd dan eindelijk het PBL-rapport over biomassa opgeleverd. Wat als basis voor het SER advies aan het kabinet had moeten dienen werd een nutteloos boekwerk van voors en tegens waarin iedereen gelijk kreeg.
LuchtData Enquete Radboud Universiteit
De Radboud Universiteit van Nijmegen heeft een enquete ontwikkeld voor het Arnhemse LuchtData Burgermeetnet.
De universiteit doet sinds 2014 onderzoek naar burgermeetnetten om in kaart te brengen wat burgers verwachten, waarom ze meten, wat ze willen leren en hoe ze als burgerwetenschapper zelf aan milieu monitoring willen doen.
RWE (Essent) BiomassaZaak
Vandaag hebben we een juridisch plan de campagne gemaakt met meerdere organisaties en Johan Vollenbroek.
We hebben de rechtszaak besproken die we tegen RWE (Essent) gaan opstarten waarbij we ze aansprakelijk gaan stellen voor de gevolgen van hun jarenlange misleiding ten aanzien van de duurzaamheid van hun beleid.
Landelijke #StopBiomass Actie
Op 16 april hebben we vanuit de Federatie tegen Biomassacentrales de landelijke #StopBiomassa Actie opgestart.
Help jij ook een handje mee? Teken dan nu de petitie, steun onze juridische strijd of stap over naar een biomassavrije energieleverancier. Heb je het nu te druk, deel dan op zijn minst onze StopBiomassa actie video!
GroenLinks Arnhem stelt ook vragen
GroenLinks stemde vorig jaar tegen de motie om de biomassacentrale te stoppen maar heeft nu toch vragen gesteld.
Begin dit jaar heeft Johan Vollenbroek namens ons de Provincie verzocht om per direcht de biomassacentrale van Veolia te sluiten i.v.m. de niet vergunde schadelijke uitstoot van stoffen. GroenLinks Arnhem heeft ons College hierover vragen gesteld.
EDSP ECO inbreng PBL Biomassarapport
Vandaag hebben we 20 documenten met onderzoeksresultaten opgeleverd voor het PBL onderzoek naar biomassa.
De 20 documenten waren het resultaat van een jaarlang zeer uitgebreid onderzoek van meer dan 1200 documenten , 1700 nieuwsberichten en de betaalde pro-biomassalobby. Het rapport dient als basis voor het SER-advies aan het kabinet.
Arnhemse Bomenbond op de Barricade
De Arnhemse Bomenbond heeft de gemeenteraad verzocht om het College van Arnhem tot actie aan te zetten.
Op 14 januari hebben we het College van B&W verzocht om met Schipper-Bosch om tafel te gaan om de vervuilende biomassa-ketels naast de school in Klingelbeek te vervangen voor een duurzaam alternatief. Ondanks excuses is er nog niets gebeurd.
Arnhem daagt Provincie voor Rechter
De Arnhemse Bomenbond heeft vandaag de Provincie voor de rechter gedaagd over de biomassacentrale van Veolia.
De maat is vol. We willen dat de rechter de Gedeputeerde Staten dwingt om de vele bezwaren tegen de vergunningaanvraag voor een bijgebouw en verschillende aanpassingen aan de centrale in behandeling te nemen.
Inspraak rondetafel gesprek Provincie
Vandaag waren de rondetafel gesprekken bij de Provincie Gelderland over de inzet van biomassa
We hebben tijdens onze drie minuten inspreektijd de allerhoogste rechter en 10 van de meest gerenomeerde wetenschappers het woord laten voeren om uit te leggen waarom de inzet van biomassa funest is voor onze toekomst.
www.biomassazaak.nl
In Afgelopen week hebben we de eerste echte rechtszaak opgestart tegen de gedeptureerden van de Provincie.
Het afgelopen jaar hebben we meerdere bezwaren, WOB-verzoeken, actualisatie- en intrekkingsverzoeken ingediend maar vanaf deze week gaan we echt op jacht. Wil je met ons meedoen en de politiek aansprakelijk stellen?
Arnhems Peil & het Burgermeetnet
De groep van meer dan 250 Arnhemmers die op eigen initiatief fijnstof meten sluit zich aan bij het burgermeetnet.
Daarmee ontstaat één front van lokale luchtmeters waarvan de gegevens tezamen extra inzicht moeten geven in de kwaliteit van de Arnhemse lucht in het algemeen. De Gelderlander schreef er een mooi artikel over.
LuchtData Burgermeetnet groot succes
Van de 250 fijnstofmeters die in Arnhem moeten komen te hangen, hangen er inmiddels zo'n 125 waarvan 70 actief.
6 fracties uit de gemeenteraad willen het project graag financieel ondersteunen om zo inwoners die een kastje willen deels te compenseren. De Omroep Gelderland schreef er een uitgebreid artikel over en publiceerde een video.
Arnhemse Burgermeetnet Kick-Off
In samenwerking met de GNMF, RIVM, GGD en de gemeente hebben we de Kick-Off van het Burgermeetnet gepresenteerd
Het was een super informatieve avond met veel animo. Belangstellenden kregen informatie over luchtkwaliteit en hoe zij deel kunnen nemen aan het Arnhemse burgermeetnet luchtkwaliteit. Ben je benieuwd hoe ver we zijn?
Laatste kans om je aan te melden
In januari 2020 hebben we 4 LuchtData workshops gegeven waardoor het totaal aantal uitgerolde fijnstofmeters op 100 zit.
Het Arnhemse LuchtData Burgermeetnet groeit gestaag. We zitten ondertussen op de helft van de geplande meters. In februari zijn er nog twee Arnhemse LuchtData workshops en in maart nog 1.
Wil jij ook nog een fijnstofmeter?
Uitnodiging Bijeenkomst Burgermeetnet
Op 20 februari is de bijeenkomst over het Arnhemse Burgermeetnet voor de inwoners en ondernemers van Arnhem.
Belangstellenden krijgen die avond informatie over luchtkwaliteit en hoe zij deel kunnen nemen aan het burgermeetnet in Arnhem. Er zijn presentaties van de GGD, RIVM en de gemeente Arnhem.
Rondetafelgesprek Biomassa Provincie
De Provincie heeft ons uitgenodigd voor het rondetafelgesprek over biomassa op 4 maart en wij zijn 'not amused'.
Meer dan 7 maanden geleden beloofde de Commisaris van de Koning ons een plek aan de rondetafel om de inzet van biomassa te bespreken. Eind december vorig jaar was echter eerst de betaalde pro biomassa lobby aan de beurt.
MondDood actie Provinciehuis Succes
De Monddood Actie van de Arnhemse Bomenbond en meer dan 70 Arnhemmers was een groot succes.
Fluisterend en met spanddoeken hebben wij zachtjes maar opvallend laten weten dat Arnhemmers het niet pikken dat biomassacentrales onze gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee onze toekomst kapot maken.
Bezoek aan het Provinciehuis - 15 januari
Gaat u op 15 januari met ons mee naar het Provinciehuis om duidelijk te maken dat het verbranden van bomen niet OK is?
Wellicht kon u bij de vorige protestacties niet aanwezig zijn of voelt u zich geen actievoerder die op straat lawaai gaat maken, dan is dit de uitgelezen kans om op een respectvolle en rustige manier een bijdrage te leveren tegen biomassa.
Arnhems Peil op NPO2 - De Hofbar
Ruim 11 miljard euro subsidiegeld gaat naar de bouw van ruim 600 biomassacentrales.
Maar zijn die wel zo gezond voor ons?
De bezorgdheid neemt toe maar de politiek wil door met de bouw van de centrales. Reden voor een pittig debat in de Hofbar op NPO2 met aan tafel wetenschapper David Smeulders, directeur NVDE Olof van der Gaag en Arnhems Peil.
Inbreng RES & Bomenbeleid
Vanavond besprak de gemeenteraad Arnhem de Regionale Energiestrategie en het bomenbeleid van Arnhem.
Het afgelopen jaar hebben we veelvuldig input geleverd voor zowel het RES overleg als het nieuwe BomenBeleid van Arnhem. Tijdens de politieke avond werden beide onderwerpen nogmaals besproken. Bekijk de live stream van de gemeenteraad.
Tweede LuchtData Workshop
De tweede LuchtData Workshop (samen fijnstofmeters bouwen) was weer een groot succes met meer dan 20 deelnemers.
Het Arnhemse burgermeetnet begint al aardig vorm aan te nemen. De volgende twee workshops staan op 18 en 25 januari gepland en er zijn nog maar een paar plekken vrij. Nog niet aangemeld? Klik op de knop hieronder voor de uitnodiging.
Arnhem eist Betrouwbaar Bestuur
De Provincie Gelderland heeft van ons vandaag een officiële melding van onbetrouwbaar bestuur gekregen.
Het bestuur en ambtenaren van de Provincie Gelderland heeft het afgelopen jaar aantoonbaar meerdere malen de inwoners van Arnhem misleid. Dit gedrag draagt het element van ontbinding, verval, vervaging van normen, in zich.
Bezoek aan het Provinciehuis - 15 januari
Gaat u op 15 januari met ons mee naar het Provinciehuis om duidelijk te maken dat het verbranden van bomen niet OK is?
Wellicht kon u bij de vorige protestacties niet aanwezig zijn of voelt u zich geen actievoerder die op straat lawaai gaat maken, dan is dit de uitgelezen kans om op een respectvolle en rustige manier een bijdrage te leveren tegen biomassa.
Provincie Overschrijdt Wob-termijn
We hebben vandaag de Provincie een laatste 14 dagen gegeven voordat we ze officieel in gebreke zullen stellen.
Meer dan 6 weken geleden hebben we een Wob-verzoek ingediend bij de ODRA waarin we alle documentatie opgevraagd hebben m.b.t. de biomassacentrale van Veolia. De ODRA was echter 'vergeten' ons verzoek door te sturen naar de Provincie.
Uitnodiging Wethouder Bouwkamp
De uitrol van het Arnhemse LuchtData Burgermeetnet Project is al in volle gang en wordt eind februari opgeleverd.
Wethouder Bouwkamp heeft het LuchtDataProjectTeam uitgenodigd voor een samenwerking met het RIVM, de Arnhemse Luchtwachters, de Gelderse Natuur en Milieu Federatie, de GGD en de Radboud Universiteit.
Protestactie Tegen de Biomassacentrale
Meerdere organisaties in Arnhem hebben samen een grote protestactie gehouden voor de ingang van het IPKW terrein.
De protestactie was gericht tegen de opening van de biomassacentrale van Veolia. Tijdens het proefdraaien heeft de centrale veel overlast veroorzaakt en de vergunningen blijken niet op orde te zijn. Hart van Nederland was ook van de partij.
Geen Woorden maar Daden Pleidooi
De Arnhemse BomenBond heeft wederom gepleit voor een beter bomenbeleid en eisen geen woorden maar daden.
Joost Blasweiler betoogt namens de Bomenbond het nieuwe bomenplan te vrijblijvend te vinden. De gemeente heeft 385.000 euro apart gezet voor volgend jaar terwijl een aantal miljoenen per jaar nodig zijn om de achterstanden weg te werken.
Inspraak Regionale EnergieStrategie
Eind september heeft Arnhems Peil samen met Urgenda een 45 stappenplan ingediend voor het RES overleg.
Marloes sprak namens negen organisaties in bij het overleg over de RES in Arnhem en benadrukte nogmaals dat het verbranden van houtige biomassa voor het opwekken van energie uitgesloten zou moeten worden als transitiemiddel.
Uitnodiging Gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam heeft Arnhems Peil uitgenodigd om input te leveren voor de Amsterdamse Omgevingsvisie 2050.
De organisatie presenteerde ons als een inspiratie voor de Amsterdammers en een ambassadeur voor het 40 puntenplan van Urgenda. Marloes gaf een presentatie over o.a. de acties van de negen Arnhemse organisaties & www.the-fab.org
LuchtData ProefWorkshop Groot Succes
Op 21 December hebben we met 23 vrijwilligers de LuchtData wokshop proefgedraaid en het was een succes.
De eerst volgende workshops staan op zaterdag 11, 18 en 25 januari ingepland.
De workshop zijn in de Stadskeuken van Arnhem (tegenover het stadshuis) en inloop is vanaf 10:30 uur beginnen om 10:45 uur en zijn om 12:00 uur klaar.
Hoe Betrouwbaar is de ODRA?
De afgelopen weken hebben veel Arnhemmers overlast ondervonden van de biomassacentrale van Veolia op het IPKW.
De ODRA die de de vergunning afgegeven heeft voor de centrale ligt nu onder vuur. De vergunningen bleken een puinhoop te zijn waardoor ze nu geactualiseerd dienen te worden. Volgens de metingen van de ODRA is er echter niks aan de hand...
Hart van Nederland - Arnhem & Biomassa
Biomassacentrales stoten veel meer schadelijke stoffen uit dan we dachten, zelfs meer dan kolencentrales.
Toch hoeven ze niet te voldoen aan strenge eisen voor de luchtkwaliteit. De coalitie wil daarom dat er maatregelen worden genomen. Maar waar staan die installaties? Nou, o.a. bij ons op het industrieterrein in Arnhem dus.
Hoe Gezond is de Lucht in Arnhem
9 Arnhemse actiegroepen die tegen de biomassacentrale en voor bomenbeleid strijden starten nu het LuchtData project.
Nederland heeft de meeste luchtvervuiling van Europa en Arnhem heeft de meest vervuilde lucht van Gelderland. Gemiddeld sterven Nederlanders 13 maanden eerder aan deze vervuiling. Wij willen Arnhem op de fijnstofkaart zetten. Doe je mee?
Protestactie tegen Biomassacentrale
We kregen toestemming om met hooguit 20 mensen bij het industrieterrein te demonstreren en toch was het een succes
Het Franse bedrijf Veolia krijgt de komende twaalf jaar 76 miljoen euro subsidie voor de centrale, die al begonnen is met proef-draaien. De Arnhemse gemeenteraad is tegen de centrale en heeft de Provincie laten weten de centrale te willen sluiten.
NOS - Biomassa Slecht voor Milieu
De miljardensubsidies die Nederland in biomassacentrales stopt zijn weggegooid geld, concluderen wetenschappers.
Energie opwekken met hout zorgt zelfs voor meer CO2-uitstoot dan kolen en gas. Het is een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is. In Nederland staan binnen een paar jaar liefst 628 biomassa-installaties zegt het AD.
Reactie op Dreigbrief Veolia
Veolia heeft, zoals de meesten van jullie wel weten, een dreigbrief gestuurd aan de 157 Arnhemse bezwaarmakers.
Wij zijn niet gediend van die dreigementen over rechtszaken of de uitspraken over mannetjes die langs huizen gaan maar wij zijn ook niet snel onder de indruk en hebben veel moeite en tijd gestopt in het onderbouwen van onze reactie.
Biomassacentrale verder onder Druk
De biomassacentrale in Arnhem komt steeds meer onder druk te staan.
De gemeenteraad van Arnhem wil dat de centrale niet open gaat. De commissie-Remkes, die advies geeft over hoe het stikstofprobleem in Nederland op te lossen, adviseert provincies en gemeenten nog eens goed naar de effecten van biomassacentrales te kijken.
Biomassa Debat Energie Cafe Casa
Tijdens het Energy Café op 19 september zijn we in debat gegaan over biomassa in het energie cafe van Casa Arnhem.
Wolter Elbersen (Wageningen Universiteit) en Peter van der Meer (Hogeschool Van Hall Larenstein) gaven hun mening. Wolter maakte een aantal schokkende uitspraken. Marloes voelde hem nog even aan de tand en stelde een aantal prangende vragen.
Inbreng Arnhems Peil & Urgenda op RES
Arnhems Peil heeft vandaag 45 oplossingen ingediend voor de Regionale Energiestrategie Regio Arnhem Nijmegen.
De onderzoeksafdeling van Arnhems Peil (EDSP) heeft samen met Urgenda en honderden bedrijven en onderzoekers een groot aantal oplossingen uitgewerkt en aangeboden aan alle wethouders van de Provincie Gelderland die in overleg gaan.
Protestactie & Petitie Aanbieden
Ben je begaan met het lot van onze bomen en de natuur, met onze gezondheid en toekomst van onze aarde?
Ben je het ook zat dat er in Gelderland vele bomen gekapt worden voor biomassa centrales en wil je de komende jaren niet in de giftige uitstoot ervan zitten? Loop dan mee om de 4000 hand-tekeningen tegen de biomassacentrale te overhandigen.
Debat Verzoek Provincie Gelderland
"...Wij zien echt genoeg aanleiding om deze beslissing te heroverwegen. Het is ridicuul en onzinnig en gaat veel geld kosten..."
Forum voor Democratie wil woensdag in debat over de komst van de biomassacentrale op de Kleefse Waard in Arnhem. Het debatverzoek in de Gelderse Staten wordt ook ingediend door de SP en de Partij voor de Dieren.
Internationaal Strafhof Biomassa Zaak
We zullen de Provincie Gelderland voor het Internationaal Strafhof dagen als het de opening van de centrale toestaat.
De centrale doet afbreuk aan een gezonde leefomgeving en is niet bevorderlijk voor het milieu en klimaat. De bouwer van de biomassacentrale krijgt in twaalf jaar tijd 76 miljoen euro subsidie. Die subsidie is weggegooid geld.
EDSP ECO
Sinds vandaag knokt Arnhems Peil ook internationaal mee tegen het verbranden van biomassa onder de naam EDSP ECO.
Vanochtend hebben we de stichting zonder winst oogmerk opgericht bij de notaris & ingeschreven bij de KVK. Met de stichting ondersteunen we goede doelen en organisaties die een betere wereld voor ogen hebben.
www.biomassmurder.org groot succes
1 maand geleden begonnen we met de bouw van www.biomassmurder.org en zitten nu al op duizenden bezoekers.
De internationale website die we voor de coalitie van 200 organisaties gebouwd hebben bevat honderden rapporten en nieuwsberichten met uitleg waarom het verbranden van biomassa desastreus is voor mens en milieu.
Waar blijft het Arnhemse BomenBeleid
Vorige week schreven we de gemeente-raad en burgemeester & wethouders een brief met vragen over het bomenbeleid
De gemeente heeft de meerdere milieu organisaties van Arnhem een jaar aan het lijntje gehouden en zette vlak voor de zomervakantie opeens het overleg stil. Hierdoor zitten we nu nog steeds zonder bomenbeleid.
Maatschappelijke en Juridische Acties
De eerste actie was gericht aan de bedrijven op het IPKW terrein om ze te waarschuwen voor het gevaar.
Het personeel loopt namelijk aanzienlijke gezondheidsrisico's en de bedrijven lopen imago schade op nu blijkt dat de elektra van het bedrijventerrein juist niet 'groen' op gewekt wordt na de opening van de biomassacentrale van Veolia.
Acties Arnhems Peil Gestart
Omroep Gelderland kondigde gisteren de aftrap van onze acties tegen de opening van de biomassacentrale aan.
De belangenorganisatie Stichting Arnhems Peil wil de komst van een biomassa-centrale tegenhouden met een rechtszaak en protestactie. De opening van de centrale staat dit najaar gepland op Industrial Park Kleefsewaard (IPKW).
MOB Steunt Arnhems Peil
Johan Vollenbroek die onlangs de stikstof rechtszaak tegen de overheid won t.a.v. de PAS regeling steunt Arnhems Peil.
De Mobilisation for the Environment organisatie heeft aangeboden om Arnhems Peil technisch te ondersteunen in de rechtszaak om de opening van de biomassacentrale in Arnhem tegen te gaan en diende namens ons de stukken in.
Urgenda Steunt Arnhems Peil
Urgenda (idd die toffe club die de klimaat rechtszaak tegen de overheid heeft gewonnen) steunt Arnhems Peil.
Directeur Marjan Minnesma heeft aangegeven Arnhems Peil te willen ondersteunen in de rechtszaak om de opening van de biomassacentrale van Veolia op het IPKW tegen te gaan. Ze heeft ons o.a. aan haar advocaat gekoppeld.
Acties Tegen Biomassacentrale Arnhem
Omroep Gelderland schreef dit weekend een duidelijk artikel over de acties en protesten die gaan volgen.
De komst van een biomassacentrale in Arnhem blijft de gemoederen bezighouden. Stichting Arnhemse Peil eist snel antwoorden van de provincie Gelderland over de kwestie, onder dreiging van maatschappelijke en juridische acties.
Laatste Waarschuwing aan Provincie
Arnhems Peil heeft de Provincie om antwoorden gevraagd m.b.t. de vergunningen van de biomassacentrale.
De brief bevat een aantal vragen over o.a. de ontvankelijkverklaringen van de bezwaren en de ontvangstbevestiging van de verzoeken in de 6000 emails. Daarnaast geven we een ultimatum af met acties & protesten in het vooruitzicht.
Bezwaar Maken Tegen BomenKap
Hebben alle Arnhemmers ten noorden van de Rijn het recht om bezwaar te maken tegen de bomenkap in de stadsparken.
De gemeente Arnhem vindt van niet. Hierop stapte Arnhemse Inge Garenfeld naar de bestuursrechter. Advocaat Simon Blasweiler vertegenwoordigde ook de Bomenbond die zich inzetvoor het groen in Arnhem en tegen de biomassacentrale.
Arnhems Peil gaat Internationaal
Arnhems Peil is aan de slag gegaan met een coalitie van 200 organisaties wereld-wijd die vechten tegen biomassacentrales.
Als aanvang heeft de IT-afdeling van Arnhems Peil de internationale biomassmurder website gebouwd die de coalitie ondersteunt. Daarnaast hebben we een engelstalige animatievideo uitgebracht.
Overhandiging 6000 verzoeken Arnhem
Marloes heeft op 3 juli de 6000 e-mails met actualisatie en intrekkingsverzoeken van bezorgde Arnhemmers overhandigd.
Binnen 3 weken tijd heeft de campagne van Arnhems Peil meer dan 6000 e-mails opgeleverd. De Provincie Gelderland die verantwoordelijk is voor de vergunningen van de biomassacentrale heeft ze in ontvangst genomen en gaat aan de slag.
Arnhems Peil publiceert animatievideo
Arnhems Peil heeft afgelopen week een animatievideo gepubliceerd over de biomassacentrale in Arnhem.
De video is ondertussen door Greenpeace, Milieu Defensie, Urgenda en een aantal andere organisaties opgepikt, gedeeld of geliked. Laat je niet foppen door de politiek in Arnhem, die biomassacentrale is slecht voor jou, het milieu en is nog te stoppen!
Actualisatieverzoek Vergunningen
Stichting Arnhems Peil heeft een actualisatieverzoek ingediend voor de al verstrekte vergunningen van de centrale.
In het verzoek hebben we onze zorgen kenbaar gemaakt over de opening van de biomassacentrale welke op 308 meter gelegen is van de woonbotensteiger in de Nieuwehaven terwijl deze niet is mee genomen in het luchtkwaliteitonderzoek.
Biomassacentrale nog steeds te stoppen
Het Mobilisation for the Environment (MOB) dient actualisatieverzoek vergunningen biomassacentrale Arnhem in.
Vandaag heeft ook het MOB een actualisatie- en intrekkingsverzoek ingediend o.a. namens Arnhems Peil, de AWN en Behoud Bomen Arnhem. De opening van de biomassacentrale komt hiermee op losse schroeven te staan.
Stichting Arnhems Peil
Arnhems Peil is sinds vandaag officieel een stichting waardoor we juridisch de slagkracht hebben om zaken te regelen.
Stichting Arnhems Peil heeft als doel het behartigen van de belangen van de natuur, bewoners, activiteiten, diensten
en gebruikers in en rondom de havens en rivieren van Arnhem door middel van het ondersteunen & opzetten van activiteiten.
150+ Bezwaren tegen BiomassaCentrale
Arnhem mag trots zijn! Arnhems Peil heeft voor 73 belanghebbende partijen de bezwaren ingeleverd bij het provinciehuis.
Vrijdagochtend stond de teller voor de ingediende bezwaren al op 150 stuks. De petitie heeft ondertussen al bijna 3500 handtekeningen opgeleverd. Wil jij ook een handje helpen? Doe dan mee met de email campagne om de centrale tegen te gaan.
Stop de Biomassacentrale met je Email
Arnhems Peil heeft een e-mail campagne klaar gezet waarmee je de politiek in 2 klikken een actualisatie verzoek stuurt.
Volgens de gemeente is er niets te doen om de biomassacentrale te stoppen. Dit klopt niet. Ze kunnen de vergunningen laten actualiseren wat recht geeft op bezwaar. Ben jij tegen massale bomenkap en uitstoot van schadelijke stoffen & stank?
Protest Biomassacentrale zwelt aan
De Gelderlander heeft weer een artikel geplaatst over het protest tegen de Biomassacentrale in Arnhem.
Ook woonbootbewoners in de Nieuwe Haven verzetten zich tegen de centrale waarin hout zal worden verbrand. Het verbranden van hout in biomassacentrales is omstreden. De Arnhemse centrale krijgt in twaalf jaar tijd 76 miljoen euro subsidie.
Arnhems Peil zoekt Multimedia Assistent
Wij zijn op zoek naar een multimedia assistent voor Arnhems Peil.
We hebben een aantal verschillende werkzaamheden voor goede doelen die wij ondersteunen zoals het tegen houden van de biomassacentrale, het beschermen van bijen & ecologisch Arnhem promoten. Lijkt het jou interessant, beschikbaar voor 2 dagen p/week en wil je wat bijverdienen?
Petitie tegen de Biomassacentrale
Zonder enig overleg met omwonenden heeft Provincie Gelderland een vergunning af gegeven voor een biomassacentrale.
De uitstoot is aantoonbaar giftig en schadelijk bevonden volgens onderzoek van het RIVM. Arnhemmers kunnen nog dit jaar schadelijke uitstoot van fijnstof, stikstofoxide en stank overlast verwachten. Wij eisen daarom sluiting van de centrale.
Onderzoek naar Massale Bomenkap
De biomassacentrale in Arnhem zal 193 vrachtwagens vol met hout per week nodig hebben voor de verbranding.
Onderzoek van de Gelderlander toont aan dat Staatsbosbeheer verantwoordelijk is om zijn eigen geld te verdienen. Dit doen ze o.a. door bomen te kappen voor biomassacentrales. Daar zijn grote bedragen mee gemoeid.
EDSP TV verzorgt de nieuwsberichten op de website en mediakanalen en is verantwoordelijk voor de (video) publicaties van Arnhems Peil.
+31 (0) 6 2888 3999