Arnhemse Voedselbossen

Arnhemse Voedselbossen

De afgelopen 10 jaar is stadslandbouw aan een gestage opmars bezig. Van een kleinschalig experiment van enkele pioniers op veelal tijdelijke gronden ontwikkelde stadslandbouw zich naar een meer bestendig bedrijf op eigen grond (of  in eigen vastgoed) met een groeiende maatschappelijke en economische betekenis.
Stadslandbouw is toe aan een volgende stap, voorbij de hype op weg naar een serieuze voedselproducent die een rol van betekenis speelt in de circulaire en klimaatadaptieve stad en regio.


De Arnhemse Voedselbossen is een van onze initiatieven waar wij pogen natuur en landbouw dichter bij elkaar te brengen en beide een plek te geven in wederzijds respect. Natuurinclusieve landbouw en de natuur vormgeven op een manier zodat wij daaruit kunnen leven is ons doel in een gezonde verhouding in deze 21e eeuw. Anticiperende op klimaatverandering en de gevolgen en nieuwe inzichten in natuur, voedsel en bodemprocessen in de praktijk toepassen.


Een eetbare tuin in de buurt biedt veel voordelen. Je kunt er je lekkere groenten en fruit telen waar je daarna lekker van kunt smullen. Je ontmoet ook je buurtgenoten en je draagt bij aan een leefbare buurt. Je krijgt lichaamsbeweging en frisse lucht. Je draagt bij aan het stedelijk ecosysteem. Genoeg redenen om te kijken of er al bij jou in de buurt een buurttuin is, of een braakstuk liggend grond waar je zelf een buurttuin kunt starten.


Belangrijk criterium voor ons is dat het initiatief beschikbaar komt voor de samenleving en een educatieve- voorbeeldfunctie gaat vervullen. Dat kan ook uw eigen tuin zijn of de schooltuin of een stukje plantsoen, een weiland of een braakliggend stuk grond. Natuurontwikkeling in diverse vormen en stimuleren van biodiversiteit en natuurbeleving staan daarbij voor ons centraal. Het is ook een bijzondere optie voor boeren die wij bij deze uitnodigen om met ons een ontwerp- en ontwikkelproces aan te gaan.


INFO

Plan Boom

KlimaatPlan \\ 10 miljoen bomen


Eetbaar Arnhem

FB \\ Eetbaar Arnhem op Facebook


Bloei! in Arnhem

Website \\ Over Bloei! in Arnhem


Stadseiland Arnhem Stadslandbouw

Beheer \\ Bewonersvereniging


Ecovrede Gaard

Info \\ Voedselbos


Het Groene Netwerk

Info \\ Deelnemers


Arnhemse Stadslandbouw Visie

Info \\ Het groeit in Arnhem


Ecovrede VoedselBos
Ecovrede VoedselBossen

2021 voedselbos documentatie

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2009

2008

2006

2005