Go Vegan

Go Vegan

Go Vegan Logo

De dierlijke industrie verzorgt naast dierenleed ook schade aan de gezondheid, de natuur en het klimaat door ontbossing, overbevissing, pesticiden-gebruik, luchtvervuiling en CO2-uitstoot. Als individu kun je vandaag al de stap zetten en over gaan op een plantaardig dieet. Maar ook organisaties, overheden en bedrijven kunnen veganisen.

Wij zijn ProVeg. En jij?

Op onze Go Vegan pagina laten we zien wat er allemaal mogelijk is, presenteren we het Sustainable Dining Evolution rapport en hebben we een aantal klimaatoplossingen weergegeven die een plantaardig menu mogelijk maken. Mocht u nog advies of vragen hebben dan kunt u contact opnemen via onze contactpagina.


Sustainable Dining Evolution Rapport

Sustainable Dining Evolution Rapport


Het rapport Sustainable Dining Evolution van De Klimaatcoalitie biedt bedrijven een handleiding om hun bedrijfsrestaurants volledig te veganiseren. Het rapport is algemeen geformuleerd en elk bedrijf kan er kosteloos gebruik van maken om inzicht te krijgen in de voordelen en mogelijke uitdagingen van het veganiseren van de bedrijfsrestaurants. Door over te stappen op een plantaardig menu kan het bedrijf duurzame voedingskeuzes bevorderen onder de werknemers, wat een positieve invloed heeft op het klimaat, milieu, de volksgezondheid en het dierenwelzijn. 


Al deze voordelen worden grondig onderbouwd in het rapport. Ook wordt er gekeken naar de uitdagingen die zo’n transitie met zich meebrengt en we bespreken verschillende strategieën om veganistische menu’s in bedrijfsrestaurants te implementeren.


Grote Nederlandse cateringbedrijven, zoals Albron, Hutten en Sodexo, zijn al actief betrokken bij de overgang van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten en zullen graag samenwerken. De overgangsperiode kan worden begeleid door gespecialiseerde organisaties zoals Proveg, Smaackmakers en de Vegetariërsbond. De Vegetariërsbond heeft ook interesse getoond in het ontwikkelen van een bedrijfslabel om de duurzame overgang die zij maken in de bedrijfsrestaurants te promoten.


Er valt veel te zeggen voor een geleidelijke overgang; het is de gemakkelijkere manier om de acceptatie door werknemers te bereiken en cateraars geven al snel de voorkeur aan deze route. Maar de klimaatcrisis is te ernstig om geleidelijke stappen te nemen. De tijd om langzaam te gaan is voorbij. Bovendien gaat alle productie van dierlijke producten gepaard met een gruwelijke behandeling en slachting van miljarden dieren per dag. Daarom raden wij bedrijven aan om volledig vegan te gaan. Dit rapport helpt bedrijven op weg. Downloadt het nu gratis.


Klimaatplan

De Klimaatcoalitie heeft een klimaatplan gepresenteerd met bijna 80 klimaatoplossingen (waarvan 54 van Urganda) waarin meerdere punten zijn opgenomen om een plantaardig menu normaal te maken. Hieronder hebben we een aantal van die klimaatoplossingen weergegeven.


klimaatcoalitie-klimaatplan-arnhem-plantaardig-normaal

Plantaardig Normaal

Klimaatbestendig


Dierlijke producten vormen het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket en dienen ontmoedigd te worden.

Een plantaardig dieet is beter voor de gezondheid, beter voor de dieren, beter voor het milieu en beter voor onze medemensen.

De overheid dient het eten van vlees te ontmoedigen en vleesvervangers te stimuleren.  Hieronder hebben we een aantal tips concrete tips.



  1. Maak bij alle overheidsinstanties plantaardig de norm, serveer alleen dierlijk op verzoek.
  2. Zorg voor fiscale stimuleringsmaatregelen voor plantaardige producten zoals vleesvervangers.
  3. Start campagnes over de voordelen van plantaardig eten: bijvoorbeeld door een plantaardige eetwissel.
  4. Stimuleer grote organisaties zoals ziekenhuizen, scholen, sportverenigingen, bedrijven, etc om plantaardig de norm te maken. Kantines kunnen omgekeerd worden ingericht. Nu is dierlijk vaak het meest aanwezig en zijn de plantaardige producten minder zichtbaar of duidelijk extra. Dit kan worden omgedraaid. Vlees hoeft niet te verdwijnen maar het moet zichtbaar worden dat het niet meer de norm is.
  5. Geef horeca-ondernemers met plantaardige menu’s een financieel voordeel dat zij kunnen doorberekenen op hun gasten. Zo krijgen zij meer bezoek en groeit het aandeel plantaardige eetgelegenheden.
  6. Zet influencers in om tips te geven over plantaardige eetwissels.
  7. Zie ook maatregel 11 van Urgenda “Een dag per week zonder vlees – besparing: 0,5 Mton”. Lees verder >>>


klimaatcoalitie-klimaatplan-kies-voor-vleesch-van-de-butcher-of-the-future

Kies voor Vleesch van de Butcher of the Future

Een Klimaatplan voor ons allemaal


De Vegetarische Slager is geboren vanuit de behoefte van een groot vleesliefhebber. Ze zijn de ambachtelijke slager van toen, met het vleesch van nu. Vegetarisch vleesch waarmee ze vleesliefhebbers laten beleven dat je niets hoeft te missen. Minstens zo lecker als het origineel, maar met enkel vegetarische ingrediënten. Ze maken vegetarisch vleesch met dezelfde smaack en structuur als de dierlijke variant. Geen vleesvervangers, maar vleesopvolgers. Een ware ode aan vlees, waarbij alleen hardnekkige vooroordelen worden geslacht. Gemaakt door vleesliefhebbers, voor vleesliefhebbers. 


Samen maken we deel uit van de Voedselrevolutie – de onvermijdelijke shift naar meer plantaardige voeding. Een beweging die niet alleen een enorm voordeel oplevert voor het milieu en de wereldvoedselvoorziening, maar uiteraard ook voor dierenwelzijn. Zoals werkpaarden zijn vervangen door mechanische paardenkrachten, zo zullen ook dieren overbodig worden voor de productie van vlees. Door het dier uit de voedselketen te halen, werken we aan een impactvolle verandering van de voedselvoorziening. Zo blijven culinaire tradities onveranderd en zet je in een handomdraai de leckerste gerechten op tafel. Ondertussen smaken de producten van de Vegetarische Slager lekkerdere als de dierlijke producten en een groot voordeel is dat je er geen enge ziektes van krijgt zoals wel het geval is met echt vlees. Lees verder >>>


klimaatcoalitie-klimaatplan-een-dag-in-de-week-geen-vlees

Een dag in de week geen vlees

11 - A day a week without meat 0.5 Mton


Als alle Nederlanders één dag in de week geen vlees eten, kan de Nederlandse CO2-uitstoot met 0,5 Mton per jaar worden verminderd. Drie dagen per week geen vlees is in lijn met de richtlijnen voor gezonde voeding en de Schijf van Vijf en bespaart maar liefst 1,5 Mton / jaar. Onze westerse vleesconsumptie heeft een grote negatieve impact op klimaat, milieu, gezondheid, biodiversiteit en op lokale gemeenschappen in sojaproducerende landen.


Juist daarom pleiten grote instellingen als de Verenigde Naties, het Voedingscentrum en het RIVM al langer voor een lagere vleesconsumptie.

Dit is ook de reden waarom 30 organisaties - van Animal Protection, Docters & Lifestyle tot Oxfam Novib - nu de overheid vragen om zo snel mogelijk maatregelen te nemen om consumenten te helpen vaker te kiezen voor plantaardige vleesvervangers: een financiële prikkel voor vlees moet ervoor zorgen dat de lagere inkomens niet meer worden beperkt en dat de opbrengst van de stimulans wordt gebruikt om boeren te helpen duurzamer te worden. Uit onderzoek blijkt dat een dergelijke prikkel in de zorg miljoenen euro's bespaart.


klimaatcoalitie-klimaatplan-krimp-kalver-geiten-en-schapensectoren

Krimp kalver, geiten en schapensectoren

53 - Shrinkage in cal, goat and sheep sectors 0.2 Mton


Het kabinet trekt € 180 miljoen uit voor een warme sanering van de varkenssector om uitstoot van CO2 en stikstof en de stank te reduceren. Tegelijkertijd groeien de vleeskalveren-, geiten- en schapensectoren die samen goed zijn voor ruim 2 Mton aan CO2-uitstoot en de nodige overlast geven. Urgenda stelt voor om ook deze sectoren te begrenzen, beter te controleren en warm te saneren. Deze sectoren zijn samen goed voor ruim 3 Mton CO2-uitstoot. In het eerste jaar is een reductie van 0,2 Mton haalbaar en in het tweede jaar 0,3 Mton. Dit zal bovendien de methaanuitstoot verminderen.


Waarom moeten we iets doen?

Volgens de uitspraak van de rechter in de Urgenda Klimaatzaak bestaat er een reële dreiging van een gevaarlijke klimaatverandering, waardoor er een ernstig risico bestaat dat de huidige generatie ingezetenen zal worden geconfronteerd met verlies van leven waaruit een verplichting volgt om tegen deze reële dreiging bescherming te bieden.


Urgenda Klimaatzaak uitspraak

Doe je mee?

Wil jij ook je handen uit de mouwen steken voor een gezonder Nederland, een biodiverse natuur, een stabiel klimaat en daarmee een toekomst om naar uit te kijken? Neem dan contact op zodat we samen kunnen uitzoeken waar jij de beste bijdrage kunt leveren en waar jij je het fijnst bij voelt. Deelname is op basis van de principes en normen van de Klimaatcoalitie die in te zien zijn via deze link.