Arnhemse Stemwijzer

De Arnhemse Stemwijzer

Arnhemse Stemwijzer
Arnhemse Stemwijzer Klimaatlabel

Kieswijzers worden meestal gebaseerd op verkiezings-programma’s van politieke partijen. Maar tussen wat partijen vooraf beloven en hoe zij daarna daadwerkelijk stemmen op besluiten, amendementen en moties, zit vaak een groot verschil. Daarom hebben wij een kieswijzer gemaakt gebaseerd op het stemgedrag van de raadsleden in de afgelopen vier jaar. Deze kieswijzer is gemaakt door leden van de Klimaatcoalitie die het belangrijk vinden dat de politiek keuzes maakt die zorgen voor het welzijn van de mens op de lange termijn. Daarbij horen groene en duurzame keuzes. Arnhems Peil wil anderen niet opdragen om op een bepaalde partij te stemmen. We willen iedereen de kans geven om een keuze te maken op basis van goed onderbouwde informatie en daarom hebben we meegewerkt aan de Klimaatkieswijzer van de Klimaatcoalitie.


Ons stemadvies

De Klimaatkieswijzer keek naar alle moties over groene onderwerpen waar de raadsleden de afgelopen 4 jaar op hebben gestemd in Arnhem. Als resultaat heeft elke politieke partij een klimaatlabel gekregen. Arnhems Peil zegt dus niet op welke partij je moet stemmen maar wij delen wel onze voorkeuren gebaseerd op de Arnhemse Klimaatkieswijzer, de onderwerpen die Stichting Arnhems Peil belangrijk vindt en onze ervaringen met de politiek.


2022-03-12-arnhemsekoerier-arnhemse-klimaatkieswijzer-online

Arnhems Peil is de afgelopen jaren heel nauw betrokken geweest bij de Arnhemse politiek.


We hebben bijna elke week naar de gemeenteraadsvergaderingen gekeken en we hebben alle 39 raadsleden van dichtbij meegemaakt en een duidelijk indruk van hen gekregen. Wij zijn niet gebonden aan partijen, wij zijn gebonden aan de natuur en een gezonde veilige leefomgeving voor ons allemaal. Partijen die staan voor onze gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee de toekomst, die steunen wij. In Arnhem zijn dat de Partij voor de Dieren Arnhem en de SP Arnhem. In deze video leggen we uit op wie wij hebben gestemd en waarom.

Stemadvies Arnhems Peil - Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Wat vinden wij groen en duurzaam?
Beslissingen die ten goede komen van de natuur, het klimaat of de welvaart en gezondheid van de inwoners van Nederland. Beslissingen die vooral ten goede komen van CEO’s en beleggers van miljardenbedrijven noemen wij dus niet duurzaam. Met deze kieswijzer laten wij zien welke partijen de afgelopen 4 jaar in onze gemeente het duurzaamst en groenst gestemd hebben op moties, amendementen en raadsbesluiten. Daarbij geven wij per onderwerp zo goed mogelijk aan waarom een stem vóór of tegen een stelling wel of niet groen of duurzaam is. Op die manier laten wij zien hoe we te werk gaan en hoe we keuzes maken en kunt u zelf beslissen of u zich daarin herkent. #KiesKlimaat


Arnhemse Stemwijzer Moties
2022-03-05-haarlemsdagblad-klimaatkieswijzer-ikkiesklimaat-helpt-kiezer-om-groene-keuze-te-maken