Havens

1 ) Oude Haven

2) Nieuwe Haven

3) Verlengde Nieuwe Haven

4) Malburger Haven

5) ASM Haven

6) Defensie Haven

7) Haven van Coers


8) Rosandepolder

9) Boterdijk

10) Onderlangs

11) Rijnkade

12) Plas van Bruil

13) Grindgat

 

Havens & Kades van Arnhem


Arnhem ligt aan de rivier de Nederrijn, de IJssel en de Sint-JansbeekDe stad Arnhem is ontstaan rond de St. Jansbeek en heeft zich in de 10e eeuw uitgebreid naar het zuiden.  De stad ligt aan beide zijden van de Rijn die in 1530 door de Arnhemmers verlegd werd waardoor het zich nog beter kon ontwikkelen en beter kon verdedigen. Arnhem heeft een scala aan bijzondere havens en kades.


Arnhem aan de Rijn
Wikipedia


Arnhem wordt (als Arneym) voor het eerst genoemd in 893  en was oorspronkelijk niet gebouwd op de oevers van de Rijn. De rivier werd door de Arnhemmers verlegd waardoor Arnhem aan de rivier kwam te liggen. 


In 1377 was er al sprake van een eenvoudige haven. In 1434 werden alle krachtige mannen in de stad opgeroepen om mee te helpen aan het vergroten van de haven. In 1603 werd een eerste schipbrug aangelegd vlak naast de ingang van de "Oude Haven".


Oude Haven

3D Arnhem


In het filmpje (aanrader) is de haven te zien hoe de oude haven er begin 1900 uitgezien moet hebben. De 3D animatie is gebaseerd op foto materiaal van het Gelders Archief.  In 1377 was er al sprake van een eenvoudige haven op de plek waar nu het kunstwerk en parkeerterrein de "Blauwe Golven" te vinden is.


Nieuwe Haven / Malburgerhaven
Havendienst


In 1603 werd aan de oostkant van de stad de Nieuwe Haven aangelegd, inclusief een nieuwe kraan in 1610. De haven wordt op dit moment gebruikt voor meerdere doeleinden, van watersport, bewoning, waterscouting, zware industrie zoals de scheepswerf & de brandstofoverslag en biedt daarnaast een overwinteringsplek voor bijna het voltallige aantal rivier cruiseschepen in Nederland.

 

Haven van Coers

Gemeente Arnhem


Rond 1870 werd de stoomhoutzagerij G.T. Coers opgericht en naast de zagerij kwam een haventje. Deze was benodigd voor de aanvoer van hout maar ook voor het intimmeren van schepen. De haven van Coers is een bijzondere, verscholen enclave; een drijvend dorpje met een hechte groep bewoners.


Boterdijk & Onderlangs

Arnhems Peil


De woonboten aan de Boterdijk & Onderlangs liggen aande rand van het centrum aan het eind van de stadskade op de rivier de Nederrijn. Je kuiert zo over de kade het grote stadsleven in waar je café s, restaurants, bioscopen, theater en schouwburg en winkels vind. Het treinstation CS Arnhem, regionaal busstation, stadsbussen en taxi’s zitten allemaal op loopafstand.

Defensiehaven Arnhem

Defensie Haven

Arnhems Peil


Eén van de mooiste plekjes in Arnhem, de voormalige defensie-haven, ter hoogte van Landgoed Klingelbeek en recht tegenover het natuurgebied van Meinerswijk waar je met twee keer roeien aan de zandstrandjes van de Nederrijn zit. De haven die voorheen dienst deed als een belangrijk onderdeel van de IJssellinie biedt nu een veilige plek aan een aantal woonboten en de waterscouting. 

Rosandepolder

Filmhuis Oosterbeek


In de Rosandepolder, de waterplas tussen Arnhem en Oosterbeek, streken begin jaren ’60 de eerste woonbootbewoners neer.

Het ijle licht over het water, soms mist, de zon onder zien gaan vanaf je eigen terras, de stilte. Op een late zomeravond is het er tijd voor de drijf in. Iedereen die zichzelf drijvend kan houden en van een filmpje houdt is welkom!

ASM Haven

RTV Arnhem


De ASM (Arnhemsche Stoomsleephelling Maatschappij) was in 1889 als reparatiewerf gesticht door een aantal plaatselijke notabelen. Het bedrijf begon met een langshelling voor schepen tot 70 meter, een kleine fabriekshaven en een handhijskraan met een hefvermogen van tien ton.