Energie en Duurzaamheidsloket Arnhem

Energie & Duurzaamheidsloket Arnhem

...

EDSP ECO is het onderzoeks- en projectenbureau van Stichting Arnhems Peil en het Energie & Duurzaamheidsloket van Arnhem. Wij werken nauw samen met onze stadsgenoten, de politiek, wetenschappers en publieke of private organisaties om innovatieve en duurzame technologieën & oplossingen te ontwikkelen en deze op een effectieve, veilige en generieke wijze aan te bieden voor de overgang naar een circulaire economie. 


Ons doel is om deze oplossingen samen met onze stadsgenoten op een zo positief mogelijke manier door te voeren zodat we als stad zo weinig mogelijk lasten krijgen te voorduren en juist van de voordelen kunnen genieten die de energietransitie te bieden heeft. Energie besparen en voor duurzame oplossingen kiezen is namelijk leuk en kan naast geld opleveren vaak ook tot meer gezondheid, leefbaarheid, biodiversiteit en verwondering leiden. Heb jij een energie of duurzaamheidsvraag? Neem contact op.


De Urgenda Klimaatzaak Uitspraak

...
De Urgenda Klimaatzaak Uitspraak


Het rechterlijk bevel aan de Staat om de uitstoot van broeikasgassen door Nederland met 25 procent te verminderen voor het einde van 2020 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad op 20 December 2019 beslist.


De rechtbank heeft Urgenda voor de derde keer (en definitief) in het gelijk gesteld.
In de uitspraak stellen de rechters heel duidelijk dat “er een reëel dreiging is op een gevaarlijke klimaatverandering waardoor er een ernstig risico bestaat dat de huidige generatie ingezetenen zal worden geconfronteerd met verlies van leven en/of verstoring van gezinsleven.”


Wij Arnhemmers hebben mede dankzij deze uitspraak de mogelijkheid om van onze politieke bestuurders te eisen dat er beleid wordt gevormd en uitgevoerd wordt wat ten goede komt aan onze stad en onze gezinnen. Urgenda heeft een 50 stappenplan ontwikkeld om ons bestuur een handleiding te reiken zodat de veranderingen niet ten koste zullen gaan van Arnhem maar ons juist meerdere voordelen kunnen opleveren. Zij hebben dit plan samen met bijna duizend bedrijven ontwikkeld in samenwerking met een flink aantal wetenschappers. Ben je benieuwd hoe jij ook mee kunt profiteren?


RES BurgerParticipatie Project

...
Arnhems Peil Burgerparticipatie Project - de Onderstroom - Regionale Energie Strategie (RES)


Het Klimaatakkoord kan alleen een succes worden als iedereen meedoet. Ga naar iedereendoetwat.nl om te zien wat jij als particulier kunt doen. Als je als professional participatie wil organiseren rond duurzame-energieprojecten, dan vindt je dat hier het portal naar alle informatie daarover. Professionals die participatie willen organiseren rond een project, de regionale energiestrategie, of die omwonenden willen betrekken bij de inrichting van een gebied, kunnen contact opnemen met de participatiecoalitie.


Gedetailleerde informatie over het inbedden van participatie gedurende de beleidsfase in aanloop naar een energieproject, en over de verschillende vormen van projectparticipatie zodra het project vorm begint te krijgen vind je hier:  handreiking participatie in duurzame-energieprojecten.


In het Klimaatakkoord is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project. Dit kan bijvoorbeeld doordat buurtbewoners voor de helft eigenaar worden van de windmolen of het zonnepark. Of doordat een deel van de winst wordt geïnvesteerd in buurtprojecten. Buurtbewoners kunnen daarnaast ook zelf een project starten. Lees wat je zelf kunt doen en hoe u participatie kunt organiseren.


Een groot deel van de uitvoering van het Klimaatakkoord gebeurt op regionaal niveau. Daarvoor is Nederland opgedeeld in 30 regio’s. Elke regio heeft zijn eigen behoeften en mogelijkheden, en daarom maakt elke regio zijn eigen energiestrategie. De gemeenten, provincies en waterschappen zijn ervoor verantwoordelijk dat er een Regionale Energiestrategie (RES) komt. Maar ze doen dat niet alleen. Bij het maken van de strategie betrekken zij ook bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners. Lees hoe je mee kunt denken en mee kunt praten en hoe je participatie kunt organiseren.


Stichting Arnhems Peil ondersteunt meerdere RES Burgerparticipatieprojecten en zorgt er op meerdere manieren voor dat de politiek in Arnhem de burger actief blijft betrekken bij de keuzes en afspraken die gemaakt worden voor onze stad. Mocht je vragen hebben of met ons mee willen doen, neem dan contact op via:


De Energie Ponton

...
Aanvang van het Arnhems Peil Energie en Duurzaamheidsloket Project - de EnergiePonton


In 2017 hebben we een eerste aanvang gemaakt met het uitwerken en opstarten van het Energie Ponton concept om een ecologische en zelfvoorzienende ligplaats mogelijk te maken voor de 150 woonboten in Arnhem.


Ter voorbereiding hebben we eerst de Orion-3 nog beter geisoleerd en daarna de houtkachels vervangen voor modulerende infrarood panelen. Vervolgens zijn we een samenwerking aangegaan met scheepswerf Bennik in Arnhem om onze ponton (1 van de weinig overgebleven pontons van de Arnhemse Scheepsbrug) om te bouwen tot Energie Ponton om als prototype en showmodel te kunnen dienen als voorbeeld voor de woonboten in Arnhem en vervolgens ook voor de Nederlandse woonboten.


De ponton zal worden uitgerust met 2 x 5000 liter warmte/koelte opslagvaten, een warmtepomp en wisselaar, 2 windwokkels, een serre met zonnepanelen en een flinke powerwall voor elektra opslag. De Energie Ponton dient hiermee zowel voor warmte als elektra voorziening. Daarnaast wordt er aan de ponton ook een rioolwatertuin bevestigd en zal de serre op de ponton dienen als voedseltuin.

Benieuwd naar de voortgang?


...

Energie uit Oppervlakte Water



Woon je op een woonboot en wil je een warmtepomp plaatsen, dan kun je kiezen voor een gesloten systeem. Dit bestaat uit een paar honderd meter slangen waardoor een mix van water en glycol wordt gestuurd. Deze mix neemt dan de temperatuur aan van het water wat het vervolgens via de compressor en condensator weer afgeeft. Dit gesloten systeem heeft dus geen filter nodig en is vaak nog energiezuiniger omdat het enkel de vloeistof hoeft rond te pompen.


...

De WindWokkel



Het meest opvallende voordeel is dat de verticale windwokkel geen geluid maakt. Dit maakt het mogelijk om een dergelijke molen op gebouwen te plaatsen zonder dat men daar binnen iets van merkt. Een ander belangrijk punt bij toepassing op gebouwen is de gesloten vorm. Hierdoor ontstaan er geen bewegende schaduwen. Als de zon door een gewone windmolen in een vertrek schijnt ontstaat een soort stroboscoop effect. Telkens als de schaduw van een wiek voorbijkomt is het heel even iets minder licht in de kamer. Dit knipperlicht is enorm storend. De gesloten vorm van de windwokkel zorgt er ook voor dat vogels er niet tegenaan vliegen.


...

Modulerende Infrarood Panelen



De sunnyheat infrarood panelen die wij gebruiken worden door creasystems in Duitsland ontwikkeld, ontworpen en geproduceerd. Door de intelligente ruimte-thermostaat ISTC, die bij elk verwarmingspaneel van sunnyheat is inbegrepen, is een volautomatisch energiebeheer door de verwarming mogelijk.


Zo kunt u ook in de winter koude ruimtes efficiënt opwarmen, omdat de sunnyheat infrarood verwarmingen tot een stralingstemperatuur van 180°C kunnen instellen. Daarbij geldt, hoe hoger de stralingstemperatuur van een paneel is hoe effectiever het werkt. Het energieverbruik blijft echter gelijkmatig omdat de verwarming niet permanent op volle kracht verwarmd, maar zich zelfstandig aan de ruimte aanpast en de energiebehoefte individueel bepaalt.


Dat houdt in dat wanneer de gewenste kamertemperatuur bereikt is, de ruimte alleen nog maar energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. Zo reageert de bediening ook op invloeden van buiten uw ruimte, bijvoorbeeld op extra warmte afkomstig van zoninstraling, of als de temperatuur 's nachts enorm daalt.


INFO

Energie & Duurzaamheidsloket Youtube

Videos \\ EDA op Youtube


Energie & Duurzaamheidsloket Arnhem

Info \\ Stichting Arnhems Peil


EDSP & Bennik Energie Ponton Project

Site \\ Energie Ponton Project


LuchtData Project Arnhems Peil

Site \\ Samen Fijnstofmeters Bouwen


Duurzame Woonark met Warmtepomp

Info \\ Economic Energy Systems


Subsidievoorwaarden Warmtepomp

Info \\ RVO Subsidie Warmtepompen


RVO ISDE Subsidielijst Warmtepompen

Lijst \\ RVO ISDE Subsidielijst


EDSP ECO - Arnhems Peil - Energie uit Water - ThermoGenius

Green Hybrids WindWokkel Systeem

Info \\ Green Hybrids BV


Green Infra WindWokkel

Site \\ Green Infra


R&X Technology Group WindWokkel

Site \\ R&X Technology


WindWokkel via AliExpress

Site \\ Ali Express


Sunnyheat Infraroodpanelen

Site \\ CreaSystems


Enthus Infraroodpanelen Dealer

Site \\ ENTHUS B.V.


Tesla Powerwall

Site \\ Tesla


Salderen & terugleververgoeding

Site \\ Consumentenbond


Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs

Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs

Website \\ De Groene Vos


Dirk Zeldenrust Prijs Deelnemers 2019

Info \\ Deelnemerslijst


Dirk Zeldenrust Prijsuitreiking 2019

Info \\ Prijs Uitreiking


Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs

Klimaatakkoord Participatie Opties

Website \\ Klimaatakkoord


Nationaal Programma RES

Website \\ Regionale Energie Strategie


Het Klimaatakkoord - Halvering Uitstoot

Website \\ Halvering CO2 Uitstoot


Iedereen Doet Wat - Bekijk de Opties

Website \\ Rijksoverheid


Handreiking Participatie E-Projecten

Website \\ Klimaatakkoord


Hieropgewerkt Participatiecoalitie

Info \\ Aardgasvrije Wijken


Lokaal Duurzame Energie Opwekken

Website \\ Klimaatakkoord


Thuis aan de Slag met de RES

Website \\ Wijkaanpak


RES Participatie in de Regio

Website \\ Regionale Energie Strategie


...
...

Nieuwsberichten en Documenten