Arnhemse Bijenoase

de Arnhemse BijenOase

Arnhemse BijenOase

De bijen hebben het moeilijk en samen kunnen wij ze een beetje helpen. Wij doen dit het beste door ervoor te zorgen dat de bij weer een goede leefomgeving krijgt. Met dit initiatief willen wij werken aan meer bewustwording en draagvlak in de maatschappij. Daarom willen we plekken creëren voor de bijen en delen we zakjes bijenmengsel uit zodat de bij overal in de stad voedsel kan vinden.


De naam bijenoase is bedacht door de BeeFoundation. Arnhem Zoemt ondersteunt ons met inhoudelijk advies. Er zijn heel veel verschillende soorten bijen, hommels en vlinders die op plekken in meer of mindere mate voorkomen. Zij hebben allemaal hun eigen voorkeuren als het gaat om voedsel en huisvesting. Met een bijenoase wordt een ideaal eco-systeem aangeplant voor de bijen op die plek. De Gemeente Arnhem is samen met ons op zoek naar een goede plek voor deze bijenoase. Wil jij ons een handje helpen? 


...

Bijenbloemzaadzakjes

Arnhemse BijenOase

De zakjes met bijenbloemzaad zijn met de hand gemaakt door vrijwilligers in De Stadskeuken. Ze zijn gevuld met ongeveer 5 gram bijenbloemmengsel en een hoop liefde. Verschillende initiatieven en organisaties in de stad delen deze zakjes uit aan mensen die een donatie achter laten voor de bijenoase. Door het uitdelen van deze zakjes hopen we de liefde voor de bijen en de wilde bloemen weer terug te brengen in de stad. Hoe meer mensen zaaien, hoe meer de stad zal bloeien. Wil jij ons een handje helpen?

 • Ga naar 1 van de uitdeelpunten, doe een donatie en neem een zakje mee voor jouw eigen bijtjes en zaaien maar!
 • Kom naar De Stadskeuken en help mee om gezellig samen de zakjes te naaien en te vullen.
 • Meldt je aan als donatiepunt en haal bij De Stadskeuken een display op gevuld met zakjes.


...

Bijenhotels maken

Een bijenhotel maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door natuurlijke plekken te creëren waar de bijen en andere insecten zich kunnen verschuilen of hun eigen nest kunnen bouwen doe je al veel. Je kunt muurtjes stapelen, gaatjes boren in boomstammetjes, holle stengels neerleggen,.. Maak je tuin vooral niet te netjes. Binnenkort gaan we in De Stadskeuken een workshop organiseren waarbij we ‘hotels’ gaan maken voor de bijenoase of voor de eigen tuin. Help jij een handje mee?

 • Maak een gezellig natuurlijk rommeltje in jouw eigen tuin
 • Meldt je aan om deel te nemen aan de workshop in De Stadskeuken.


...

Voorbeeldtuin

Arnhemse BijenOase Voorbeeldtuin

Samen met Arnhem Zoemt, De Gemeente Arnhem en Under the Tree gaan we in de Klaverlaan een voorbeeldtuin aanleggen met allerlei soorten bij-vriendelijke bloemen.


De tuin is openbaar en iedereen kan er heen om inspiratie op te doen voor het inrichten van hun eigen tuin. Help jij ons een handje mee?

 • Meldt je aan om je handen uit de mouwen te steken tijdens de klusdagen voor de voorbeeldtuin en de bijenoase.

 

Veel informatie over het helpen van bijen kun je vinden op:

www.arnhemzoemt.nl

www.bee-foundation.nl

 

Donatie- en uitdeelpunten van de bijenbloemzaadzakjes:

 • De Stadskeuken
 • De Blauwe Tomaat
 • Bakkerij Tom van Otterloo
 • Culinair cafe Dames en Heeren
 • Stadsboerderij De Korenmaat
 • Stadsboerderij Presikhaaf
 • De Molenplaats
 • Rozet


Zaai een zaadje is een initiatief van

 De Stadskeuken, Stichting Arnhems Peil en De Onderstroom


Wij doen dit project o.a. samen met: Vrijwilligers, buro na zessen, Bloei!, Arnhem Zoemt, Under the Tree, EDSP ECO, Arnhems Peil, Pomphuis Beekhuizen, Eetbaar Arnhem, De Bomenbond, Natuurcentrum Arnhem, Het Plantenasiel, X-tinction Rebellion Arnhem, Gemeente Arnhem (logo’s)


De zaden uit de zakjes zijn gesponsord door:  PVM


...

BijenOase Nieuws en Berichten