Tijdens het afronden van mijn opleiding maatschappelijk werk en een minor filosofie kreeg ik de mogelijkheid om les te gaan geven in kritisch denken aan de Hogeschool Utrecht.
In de tien jaar die volgden, begeleidde ik tienduizenden jongvolwassenen in het analyseren van argumenten en het ontwikkelen van een meer onderzoekende houding. Niet alleen voor hen, maar ook voor mij was dit een diepgaande en transformerende ervaring. Samen leerden we nadenken, vragen stellen en het belangrijkst van allemaal: twijfelen!
Door anderen te leren anders te denken, kreeg ik steeds scherper inzicht in hoe overtuigingen invloed hebben op ons zelfbeeld en wereldbeeld. Het gaf enorm veel voldoening om te zien hoe studenten groeiden in zelfvertrouwen terwijl ze hun vaste overtuigingen leerden bevragen. Deze periode heeft mijn werk als therapeut verdiept, omdat ik dagelijks bezig was met het doorgronden van denkpatronen en leerde hoe deze verband houden met emoties en gedrag.
Deze ervaring heeft mijn vermogen versterkt om me makkelijk in anderen te verplaatsen, verschillende perspectieven te begrijpen en mensen met helderheid en empathie te begeleiden bij hun persoonlijke vraagstukken.
Voor meer info zie mijn Linkedin profiel of de Anytime Coach pagina op LinkedIn.
Bij Anytime Coach werk je met Chatcoaching: directe ondersteuning via chat, zonder vaste afspraken.
Je stuurt een bericht op het moment dat jij hulp nodig hebt, en je ontvangt antwoord tussen 09:00 en 21:00 (GMT+1). Geen limiet op het aantal berichten per dag, geen wachtrijen—wel directe begeleiding en concreet advies.
Of je nu vastloopt in hardnekkige patronen, steun zoekt in een moeilijke situatie, of hulp wilt bij het hervinden van balans—Anytime Coach is er met begeleiding die aansluit op jouw behoeften.
.
Relatiegerichte dwangstoornis (ROCD/ROCS) is een vorm van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), waarbij mensen last hebben van opdringerige, verontrustende gedachten en dwangmatig gedrag rondom hun liefdesrelatie. Wie ROCD ervaart, twijfelt vaak voortdurend aan zijn of haar gevoelens voor de partner, de gevoelens van de partner voor hen, of aan de relatie zelf. Deze obsessieve gedachten kunnen veel stress veroorzaken en het dagelijks functioneren belemmeren.
Retroactieve jaloezie (jaloers zijn op het verleden van je partner) OCS (Obsessief-Compulsieve Stoornis of dwangstoornis) is een intense en ontwrichtende aandoening die kan leiden tot obsessief gedrag, waardoor zowel relaties als het emotionele welzijn onder druk komen te staan. Dwangmatige gedachten en handelingen kunnen de overhand krijgen en in sommige gevallen resulteren in ongezonde of zelfs destructieve acties.
Jaloezie is een normale menselijke emotie - het ontstaat wanneer we een bedreiging voelen voor iets dat we waarderen, zoals een relatie. Mensen kunnen jaloezie voelen als hun partner een goede band heeft met een collega of als de buren een grotere auto hebben dan zij, of iemand succesvoller is op werk. Deze vormen van jaloezie komen voort uit een gevoel van tekort—of het nu gaat om liefde, status of zelfvertrouwen. Hoe we deze gevoelens interpreteren en erop reageren, bepaalt of jaloezie een destructieve kracht wordt of juist een bron van inzicht en groei.
Relaties brengen uitdagingen met zich mee en niet iedereen voelt zich op zijn gemak bij traditionele therapie. Met counseling via chat krijg je realtime ondersteuning wanneer je die het meest nodig hebt, of het nu gaat om het verbeteren van de communicatie, het herstellen van vertrouwen of het beter begrijpen van elkaar.
Klimaatangst, ook wel eco-angst genoemd, verwijst naar de verontrustende emoties die mensen ervaren als gevolg van het besef van klimaatverandering en de mogelijke gevolgen ervan. Deze gevoelens kunnen zich manifesteren als angst, verdriet, schuldgevoelens of een gevoel van hulpeloosheid.
Anytime Coach erkent de diepgaande impact van deze emoties en bied gespecialiseerde ondersteuning om mensen te leren omgaan met hun klimaatgerelateerde gevoelens en het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën.
Onzekerheid wordt vaak gezien als iets om te 'repareren' of 'te overwinnen' - alsof je op een dag volledig zelfverzekerd wakker wordt en nooit meer aan jezelf twijfelt. Maar in werkelijkheid is vertrouwen niet de afwezigheid van onzekerheid - het is leren leven, groeien en actie ondernemen ondanks onzekerheid.
In plaats van te proberen twijfel aan jezelf weg te nemen, gaat dit hoofdstuk over begrijpen waar je onzekerheden vandaan komen, ze zonder oordeel accepteren en toch verder gaan.
Eenzaamheid gaat niet alleen over alleen zijn, het gaat ook over het gevoel niet verbonden, onbegrepen of ongezien te zijn. De psychologie definieert eenzaamheid als de kloof tussen de sociale verbinding die je verlangt en de verbinding die je daadwerkelijk ervaart. Dit betekent dat je je eenzaam kunt voelen, zelfs als je omringd bent door mensen.
Onderzoek toont aan dat chronische eenzaamheid de mentale en fysieke gezondheid kan beïnvloeden, waardoor het risico op angst, depressie en zelfs hartaandoeningen toeneemt. De hersenen zien sociaal isolement als een bedreiging en veroorzaken stressreacties die het moeilijker maken om contact te maken met anderen, waardoor een cyclus ontstaat die eenzaamheid versterkt.
We hebben allemaal gewoontes — sommige helpen ons en andere houden ons tegen. Of je nu meer wilt bewegen, gezonder wilt eten, beter met stress wilt omgaan of nutteloze patronen wilt doorbreken, het ontwikkelen van nieuwe gewoonten gaat niet alleen over wilskracht. Het gaat erom te begrijpen hoe gewoonten werken en kleine, consistente veranderingen aan te brengen die echt blijven hangen.
Veel mensen worstelen met nieuwe gewoontes omdat ze te groot beginnen, onmiddellijke resultaten verwachten of opgeven na kleine tegenslagen. Maar echte verandering gebeurt stap voor stap, door kleine dagelijkse acties die een nieuwe identiteit versterken.
Onzekerheid kan aanvoelen als een onzichtbaar gewicht op je schouders - dat je weerhoudt van kansen, relaties en jezelf laten zien zoals je bent. Of het nu gaat om twijfelen aan je capaciteiten, je zorgen maken over wat anderen denken of je 'niet goed genoeg' voelen, onzekerheid gedijt op zelftwijfel en angst.
Anytime Coach kan je helpen te begrijpen waar onzekerheid vandaan komt, hoe je met zelftwijfel kunt omgaan en hoe je zelfvertrouwen kunt opbouwen zonder bevestiging van buitenaf nodig te hebben. Groei vindt niet plaats terwijl we wachten om ons 'klaar' te voelen - het gebeurt als we actie ondernemen ondanks onzekere gevoelens.
Van jezelf houden gaat niet over arrogantie, perfectie of jezelf dwingen om je altijd goed te voelen. In plaats daarvan gaat zelfliefde over jezelf behandelen met dezelfde vriendelijkheid, geduld en acceptatie die je aan een goede vriend zou bieden.
Zelfliefde is nauw verbonden met zelfacceptatie, zelfcompassie en emotionele veerkracht. Wanneer je jezelf echt accepteert - inclusief je gebreken, onzekerheden en fouten uit het verleden - creëer je ruimte voor groei, vertrouwen en innerlijke rust.
Alleen zijn gaat niet alleen over zonder anderen zijn, het gaat erom hoe je jezelf ervaart als er niemand anders in de buurt is. Veel mensen zijn bang om alleen te zijn omdat ze het gelijkstellen aan eenzaamheid, verveling of zich onvolledig voelen. Maar de waarheid is dat leren om in je eentje te gelukkig te zijn een van de krachtigste vaardigheden kan zijn die je ooit hebt ontwikkeld.
Psychologen en onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die eenzaamheid omarmen over het algemeen een hogere emotionele veerkracht, een groter zelfbewustzijn en een sterker besluitvormingsvermogen hebben. In plaats van te vertrouwen op externe validatie, bouwen ze een gevoel van innerlijke veiligheid en vervulling op.
Heb je je ooit afgevraagd: "Waarom blijf ik dit doen, zelfs als ik weet dat het niet goed voor me is?"
We gaan er vaak van uit dat ons gedrag het resultaat is van bewuste keuzes, maar in werkelijkheid wordt veel van wat we doen gedreven door diepgewortelde patronen - gevormd door onze ervaringen uit het verleden, emoties en onbewuste overtuigingen. Het goede nieuws? Het begrijpen van deze patronen is de eerste stap om ze te veranderen.
Onafhankelijkheid wordt vaak te zwart wit gezien. Sommigen zien het als nooit hulp nodig hebben, terwijl anderen het associëren met isolatie of het afsnijden van mensen. Maar echte onafhankelijkheid gaat niet over alleen zijn, het gaat erom dat je weet dat je in je eentje sterk kunt staan terwijl je er ook voor kiest om contact te maken met anderen.
Je eigen anker worden betekent emotionele, financiële en persoonlijke onafhankelijkheid opbouwen op een manier die je kracht geeft zonder mensen weg te duwen. Het gaat om het ontwikkelen van de kracht om jezelf te vertrouwen, beslissingen te nemen die in overeenstemming zijn met je waarden en een leven te creëren waarin je niet afhankelijk bent van iemand anders voor stabiliteit, geluk of richting.
Rouw is een van de meest diepgaande en persoonlijkste ervaringen die we als mensen doormaken. Of je nu rouwt om het verlies van een dierbare, een relatie, een leven dat je ooit had of een versie van jezelf die niet meer bestaat, rouw is een proces om alles opnieuw vorm te geven.
De moderne samenleving behandelt omgaan met verlies vaak als iets om 'overheen te komen', alsof genezing een deadline heeft. Maar echte rouw gaat niet over haasten om verder te gaan - het gaat over leren leven met verlies op een manier die je ervaring, je emoties en je unieke proces eert.
Scheidingen gaan niet alleen over het verliezen van een relatie, ze gaan ook over het verliezen van een gedeelde toekomst, emotionele veiligheid en een versie van jezelf die aan die verbinding is gekoppeld. Genezing gaat niet over het wissen van het verleden, het gaat over het opnieuw opbouwen van je eigenwaarde en het creëren van een toekomst die weer als de jouwe voelt.
Daten kan opwindend zijn, maar het kan ook verwarrend, frustrerend en emotioneel uitputtend zijn, vooral als je eerder gekwetst bent, worstelt met twijfel aan jezelf of steeds in de verkeerde relaties terechtkomt.
Met chat-based dating coaching krijg je real-time begeleiding om je te helpen met vertrouwen te daten, rode vlaggen te herkennen en vanaf het begin gezonde connecties op te bouwen, zonder aan jezelf te twijfelen of in patronen uit het verleden te vervallen.
EDSP TV verzorgt de nieuwsberichten op de website en mediakanalen en is verantwoordelijk voor de (video) publicaties van Arnhems Peil.
+31 (0) 6 2888 3999