EDSP ECO EPRO Service

EDSP ECO EPRO (E-Propulsion) Service

...
EDSP ECO EPRO SERVICE

Wij zijn een groot voorstander van elektrisch varen. Met de juiste motor, accu's en hier en daar wat advies, kunt u energiezuinig en stil varen. 


Het elektrisch varen is in opkomst en wint dagelijks populariteit. Elektrische motoren worden gekenmerkt door veel kracht (koppel) dat op elk moment en op elk toerental beschikbaar is. Dit maakt het varen een stuk comfortabeler, maakt uw boot beter bestuurbaar en zorgt dat de motor altijd zo efficiënt mogelijk presteert. U bent een nieuwe boot aan het bouwen en komt bij het vraagstuk aandrijving, dan komt de elektrische aandrijving vast ook wel door uw hoofd.  Misschien is uw huidige motor aan revisie toe dan kan een elektrische motor inbouwen een optie zijn. Bij iedere boot zijn andere wensen van de eigenaar, verschillende maten en gewichten, verschillende vaargebieden en de gewenste eigenschappen van de elektrische aandrijving van toepassing. Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden. Voor iedere boot is bijna wel een passende elektrische aandrijving te vinden. Wij vinden het belangrijk dat de beste kwaliteit elektrische bootmotor toegankelijk is voor iedere bootliefhebber. Door het slim combineren van techniek, kennis en ervaring zijn wij in staat om de juiste systemen en kwaliteit voor de beste prijs te leveren. Naast uw vaargenot vinden wij ook de natuur en het klimaat van zeer groot belang, daar ligt ons hart en motivatie.


Elektrisch varen op de HISWA te water

...


Dat elektrisch varen in opkomst is, is een feit. Net zoals op de weg het aantal elektrisch auto’s gestaag groeit, zit ook het ‘groene varen’ in de lift. Op de HISWA te water is er dan ook veel aandacht voor het elektrisch varen


Elektrisch varen komt in verschillende soorten en maten. Als een boot volledig elektrisch is, betekent dit dat een elektromotor die door een accu gevoed wordt voor de aandrijving zorgt. Deze boten moeten dan ook via walstroom opgeladen worden. Maar ook met behulp van zonne- en windenergie kan de accu opgeladen worden. Oplaadpunten zijn over het algemeen geen probleem, want de meeste boten liggen vaak toch al aan de walstroom. Daarnaast liggen boten in principe veel langer stil dan auto’s, oplaadtijd is daarom ook geen probleem. En daar komt nog bij dat een boot in het gebruik zich, dankzij de lage toerentallen en vaak gelijkmatig tempo, eigenlijk perfect leent voor een elektrische motor. Naast de 100% elektrische boot, zijn er net zoals in de automarkt, ook ‘hybriden’ te vinden. Hierbij is de aandrijving van de boot deels elektromotor en deels dankzij verbrandingsmotor of generator. De laatst genoemde zien we dan ook vaker voor grote snelle boten. Met de verbrandingsmotor kan er hard gevaren worden en de elektromotor is uitstekend voor rustig en stil varen. Het volledig elektrisch varen zie je dan ook voornamelijk bij sloepen en open boten. Vooral voor de sloep is het een groot voordeel. Naast dat het beter voor het milieu is, heb ook jij geen last van die ronkende motor en uitlaatgassen. Heerlijk genieten van de rust op het water dus, het ultieme varen! Maar een elektrische motor maakt ook het varen zelf gemakkelijker: de snelheid is makkelijk te doseren, wat het manoeuvreren weer eenvoudiger maakt. Daarnaast hoeft er niet meer getankt te worden (scheelt weer vieze handen) en is olie verversen ook verleden tijd. 


Elektrische voorstuwing voor zeiljachten

...
EDSO ECO EPRO Elektrische voortstuwingssysteem voor zeiljachten


Voor dit elektrische voortstuwingssysteem voor zeilboten wordt een 60 kWh lithium-ionbatterij gebruikt waarmee een gemiddelde aanhoudende snelheid van 7 knopen (13 km / u) met een bereik van ongeveer 30 zeemijl (55,5 km) bereikt kan worden. De elektromotor heeft een maximaal vermogen van 125 kW in plaats van de gebruikelijke dieselmotor en wordt aangesloten op het Bedienbare Voortstuwings-systeem Pod (BVP) waar de manoeuvreerbaarheid verder wordt verbeterd dankzij een soepele bediening van de elektromotor zonder koppelingen.


Elektrische aandrijving voor boten

...


Elektrische buitenboordmotoren zijn hét alternatief voor de benzine- of dieselmotor.  Hieronder de lijst met de vele voordelen:


Elektrisch varen = Volledige stilte

Je hoort eindelijk het water weer klotsen en je kunt de andere personen in de boot gewoon verstaan. De luide verbrandingsmotor is verleden tijd. Geen benzinedampen, maar alleen maar frisse lucht.


Elektrisch varen = Betaalbaar

De aanschaf van een fluistermotor is vaak goedkoper dan een kleine benzinemotor. Ook hoef je alleen de accu’s op te laden en dat is vele malen goedkoper (en milieuvriendelijker!) dan een tank benzine leegvaren. Voor slechts één euro zit je een hele dag op het water.


Elektrische buitenboordmotor zijn handzaam

Geen gesjouw meer met zware buitenboordmotoren. Zelfs als u 4-hoog woont neemt u uw elektromotor zo mee. Zo voorkomt u natuurlijk ook gemakkelijker diefstal. Met de opkomst van lithium is het gewicht nog minder een probleem geworden.


Elektrisch varen = geen onderhoud

Vergeet de servicebeurt en reparaties die u gewend bent van uw benzinemotor. Een elektromotor heeft vrijwel nooit onderhoud of reparatie nodig. Een elektromotor heeft maar twee bewegende delen en is daardoor niet kapot te krijgen. Hierdoor gaat de elektromotor ook langer mee!


Kortom: Elektrisch varen = ontspannenINFO

De smerige kant van de watersport

Artikel \\ Volkskrant


Motoremissies uit de recreatievaart

Onderzoek \\ NTO Deltares RWS


LuchtData Project Arnhems Peil

Site \\ Samen Fijnstofmeters Bouwen


Elektrisch varen - 8 belangrijke vragen

Artikel \\ De Stille Boot


EDSP ECO - Arnhems Peil - Energie uit Water - ThermoGenius

Uitstoot pleziervaart moet terug

Artikel \\ RTV Utrecht


Nota varen in Amsterdam

Info \\ Gemeente Amsterdam


Wijziging wet uitstoot pleziervaartuigen

Juridisch \\ Min Verkeer en Water


edsp-eco-epro-service-elektrisch-voortstuwingssysteem-feiten-en-cijfers

Amsterdam nota varen deel 1

Nota \\ Gemeente Amsterdam


Ombouwen naar vol elektrisch

Info \\ Zeilersforum


Tesla Powerwall

Site \\ Tesla


Ombouw van diesel naar elektrisch

Info \\ WatersportForum


Elektrisch varen met je zeilboot

Website \\ Zeilwereld